Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) στην Κοπεγχάγη παρουσιάζεται η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Thessaloniki ConfExPark) - www.metinpena.gr
Πρωτοσέλιδα :
Home » , » Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) στην Κοπεγχάγη παρουσιάζεται η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Thessaloniki ConfExPark)

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) στην Κοπεγχάγη παρουσιάζεται η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Thessaloniki ConfExPark)

Written By Metinpena on Σάββατο 1 Ιουλίου 2023 | 7/01/2023 12:00:00 μ.μ.

 


Την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Thessaloniki ConfExPark), μια πολυδιάστατη, αστική μεταμόρφωση και ένα μοναδικό οικοσύστημα στην «καρδιά» της πόλης, έχει κληθεί να παρουσιάσει η ΔΕΘ-HELEXPO στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων που διοργανώνει η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) στην Κοπεγχάγη από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου, τη σημαντικότερη εκδήλωση για τη βιώσιμη αρχιτεκτονική διεθνώς. 


Το έργο επελέγη ως ένα ιδιαίτερο case study, καθώς αποτελεί μια πρότυπη αστική ανάπλαση που συνδυάζει την περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία με την οικονομική ανάπτυξη, ενώ είναι ένα παράδειγμα του πώς οι δημόσιες-ιδιωτικές και δημοτικές συνεργασίες μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμα, συμπεριληπτικά και ανθεκτικά οικοσυστήματα. 


Το αρχιτεκτονικό σχέδιο μάλιστα πάνω στο οποίο βασίζεται –και το οποίο επελέγη μέσω Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού υπό την αιγίδα της UIA και με τους κανόνες της UNESCO/UIA- χαρακτηρίζεται ως ένα αφήγημα που δείχνει ότι η αρχιτεκτονική μπορεί να λειτουργήσει ως μια οικολογία διασύνδεσης ανάμεσα στο σχέδιο, το επιχειρείν και τους κανόνες βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών. Αντιπροσωπεία της ΔΕΘ-HELEXPO θα βρεθεί στην Κοπεγχάγη στις 4 Ιουλίου, για να παρουσιάσει το έργο της ανάπλασης με αιχμή τη βασική αρχική του δέσμευση: την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) και την επιτάχυνση των εθνικών προσπαθειών εφαρμογής τους μέσω τοπικής δράσης.  


Κατά την παρουσίαση θα υπογραμμισθεί, μεταξύ άλλων, πως το Thessaloniki ConfExPark αντανακλά την προσήλωση της ΔΕΘ-HELEXPO σε ένα πιο βιώσιμο και ισότιμο αστικό μέλλον και το αποδεικνύει: 


-Επικεντρώνεται στο να προωθήσει το ευ ζην των πολιτών, εφαρμόζοντας μια αστική ανάπλαση που συνδυάζει την επιχειρηματική ανάπτυξη με έναν ανοιχτό, πράσινο, συμπεριληπτικό και προσβάσιμο σε όλους χώρο.  


-Πετυχαίνει την αειφόρο διαχείριση του νερού και της ενέργειας. Οι οροφές του είναι εξοπλισμένες με τέτοιον τρόπο, ώστε να λειτουργούν ως τεχνητά «σύννεφα αειφορίας», αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών συλλεκτών και συλλέγοντας το νερό για να καλυφθούν οι ανάγκες του πάρκου, ενώ άλλες στρατηγικές ενεργειακής αποτελεσματικότητας εφαρμόζονται για τη θέρμανση και την ψύξη του. Η κατανάλωση του νερού μειώνεται κατά 40%-50% και της ενέργειας κατά 70%. 


-Χρησιμοποιεί βιώσιμα, περιβαλλοντικά φιλικά και τοπικής προέλευσης υλικά.


-Συμβάλλει σε μια πιο ανθεκτική υποδομή και υιοθετεί την καινοτομία.


-Εφαρμόζει τον στόχο μιας συμπεριληπτικής, ανθεκτικής και βιώσιμης πόλης, με πράσινη ισότητα και ανοιχτούς χώρους, προσβάσιμους σε όλους. 


Μέσω της ανάπλασης η ΔΕΘ-HELEXPO προσφέρει στη Θεσσαλονίκη, την οποία έχει υπηρετήσει για σχεδόν έναν αιώνα, έναν χώρο διασύνδεσης, πολυδιάστατων χρήσεων, ανθρώπινης κλίμακας, ασφάλειας και κοινωνικής συμπερίληψης, όπως θα τονισθεί κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων της UIA.


Η UIA διοργανώνει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων κάθε τρία χρόνια. Φέτος επέλεξε ως τόπο διοργάνωσης την Κοπεγχάγη, ενώ οι προηγούμενοι σταθμοί του ήταν το Ρίο το 2021 και η Σεούλ το 2017. 


Η UIA είναι μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση, αναγνωρισμένη από την UNESCO ως η μόνη αρχιτεκτονική ένωση που δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο. Δημιουργήθηκε το 1948 με σκοπό να ενώσει τους αρχιτέκτονες όλου του κόσμου μέσω ενός συνασπισμού των εθνικών τους οργανώσεων. Από 27 αντιπροσωπείες τότε, η UIA έχει φτάσει σήμερα να περιλαμβάνει αρχιτεκτονικές οργανώσεις από περισσότερες από 100 χώρες, διασυνδέοντας περίπου 1,3 εκατ. αρχιτέκτονες. Φέτος μάλιστα θα γιορτάσει τα 75 χρόνια ζωής της. 


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
 
Support by : ΑΘΛΟΔΡΟΜΟΣ Proudly powered by ΑΘΛΟΔΡΟΜΟΣ
Copyright © 2015. www.metinpena.gr - All Rights Reserved
Template Design by ΑΘΛΟΔΡΟΜΟΣ