Άνοια, Πριν και Μετά. FESTIVAL ALZHEIMER 2023 Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 - www.metinpena.gr
Πρωτοσέλιδα :
Home » , » Άνοια, Πριν και Μετά. FESTIVAL ALZHEIMER 2023 Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023

Άνοια, Πριν και Μετά. FESTIVAL ALZHEIMER 2023 Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023

Written By Metinpena on Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 | 9/21/2023 12:00:00 μ.μ.


 Δεν είναι νωρίς να ενημερωθείς, δεν είναι αργά να δράσεις.


Από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το 

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ 2023.


Στις 30 Σεπτεμβρίου, μήνα αφιερωμένου παγκοσμίως στην άνοια, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), διοργανώνει στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ ένα ολοήμερο φεστιβάλ, με στόχο την έγκυρη ενημέρωση του κοινού γύρω από το θέμα της πανδημίας - μάστιγας του 21ου αιώνα, με τίτλο Άνοια, Πριν και Μετά


Σύµφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία,  το 5% των ανθρώπων άνω των 65 ετών και 1 στους 5 ανθρώπους άνω των 80 ετών θα νοσήσει από κάποια µορφή άνοιας - με πιο συχνή τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι το προστάδιο της άνοιας. Aν υπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2 τουλάχιστον φροντιστών - μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα περισσότερους από ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες. Οι αριθµοί αναµένεται να αυξηθούν δραµατικά στο µέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης σε όλο τον κόσμο.


Ο τελευταίος χρόνος, έφερε καλά και ελπιδοφόρα νέα για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους. Η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer, Δρ. Παρασκευή Σακκά τονίζει: «Φέτος σημειώθηκε, σημαντική πρόοδος στις φαρμακευτικές θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ και πολλές νέες δομές και υπηρεσίες για την άνοια ιδρύθηκαν και λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, και η πρόληψη με αλλαγή τρόπου ζωής που είναι ευθύνη του καθενός μας, παραμένουν τα αποτελεσματικότερα όπλα μας ενάντια στη νόσο. Επιπλέον, η πολιτεία πρέπει να δραστηριοποιηθεί προς τη βελτίωση της ζωής των πασχόντων και των φροντιστών υλοποιώντας πλήρως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Aλτσχάιμερ».Το Festival Alzheimer 2023 διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος, με στόχο την ενημέρωση ασθενών και φροντιστών για τους τρόπους υποστήριξής τους και τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με την πρόληψη της άνοιας και την μείωση του κινδύνου νόσησης. Βασικό μήνυμα του φεστιβάλ, αλλά και της Διεθνούς Εταιρείας Alzheimer για τον φετινό Παγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ, είναι ότι ποτέ δεν είναι νωρίς για να ενημερωθεί κανείς και ποτέ δεν είναι αργά για να ζητήσει βοήθεια.


Το Festival Alzheimer διοργανώνεται το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, 11.00 με 22.00, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με ελεύθερη είσοδο. Από την πλευρά του ΚΠΙΣΝ, η εκδήλωση πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). 


Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ το κοινό θα ενημερωθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας για την πληθώρα των δομών και υπηρεσιών στήριξης των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους σε όλη την Ελλάδα. Θα παρουσιαστούν νέα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία της άνοιας, από πάνελ ειδικών, στο οποίο συμμετέχουν  η  Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Δρ. Παρασκευή Σακκά, ο Καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ Αντώνης Πολίτης, η κοινωνική λειτουργός της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Ειρήνη Βαμβακάρη, και ο νομικός συνεργάτης της Εταιρείας  Γιάννης Μπιλιάνης.  Θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής του κοινού με ερωτήσεις. Η εκδήλωση θα κλείσει με λίγη από τη θεραπευτική δράση του γέλιου, που θα χαρίσει σε όλους μια παράσταση stand up comedy από την Κατερίνα Βρανά.


Το πρόγραμμα αναλυτικά περιλαμβάνει:


11:00-19:00 Ενημέρωση του κοινού για τις δυνατότητες πρόληψης της άνοιας, τις καινοτόμες δράσεις, δομές και υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, τα εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης και υποστήριξης φροντιστών, τα ευρωπαϊκά - ερευνητικά προγράμματα για την άνοια και τις άλλες οργανώσεις Alzheimer που υπάρχουν στην Ελλάδα.


12:00-19:00  Τεστ μνήμης για άτομα άνω των 60 ετών


19:30-20:30  Συζήτηση με ομιλητές εξειδικευμένους σε θέματα άνοιας και δυνατότητα συμμετοχής του κοινού


20:30-21:15 Standup comedy show με την Κατερίνα ΒρανάΗ Εταιρεία Alzheimer Αθηνών για περισσότερα από 20 χρόνια στηρίζει έμπρακτα τα άτομα με άνοια, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους, με πληθώρα δράσεων και υπηρεσιών. Ανάμεσα στις δραστηριότητες της Εταιρείας είναι η λειτουργία 9 Κέντρων Ημέρας και 4 Κινητών Μονάδων για την άνοια σε όλη την Ελλάδα, το πρόγραμμα Φροντίδα στο Σπίτι για Άτομα με Άνοια στην Αττική, η Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102 - με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών προσφέρει δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης φροντιστών, σειρά διαδικτυακών υπηρεσιών για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους, εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού γύρω από θέματα έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης, εκστρατείες υπεράσπισης των δικαιωμάτων ασθενών και φροντιστών και υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Όλες οι υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών παρέχονται δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της Eταιρείας στο τηλέφωνο 210-7013271 και στο www.alzheimerathens.gr.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και το αρχιτεκτονικό γραφείο RPBW έτσι ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο, πιστό στο όραμα του δημιουργού του, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), να είναι ανοιχτό σε όλους. Η δέσμευσή του, όμως, δεν σταματά στον σχεδιασμό και την κατασκευή των εγκαταστάσεων. Στόχος είναι μέσα από τις υπηρεσίες και τα προγράμματά του να αφουγκράζεται καθημερινά τις νέες ή διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν, να εξελίσσεται, να εκπαιδεύει το προσωπικό του και να διευρύνει το έργο του, τόσο για τους επισκέπτες του, όσο και για την καλλιέργεια της κουλτούρας της συμπερίληψης στην κοινωνία μας.


Το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023, ενημερωνόμαστε για ένα θέμα που μας αφορά όλους. Περισσότερες πληροφορίες για το Festival Alzheimer 2023 στις ιστοσελίδες www.alzheimerathens.gr και www.snfcc.org.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
 
Support by : ΑΘΛΟΔΡΟΜΟΣ Proudly powered by ΑΘΛΟΔΡΟΜΟΣ
Copyright © 2015. www.metinpena.gr - All Rights Reserved
Template Design by ΑΘΛΟΔΡΟΜΟΣ