«Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου», με αφορμή τα 100 χρόνια από την Ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923 - www.metinpena.gr
Πρωτοσέλιδα :
Home » , » «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου», με αφορμή τα 100 χρόνια από την Ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923

«Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου», με αφορμή τα 100 χρόνια από την Ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923

Written By Metinpena on Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 | 10/12/2023 10:00:00 π.μ.

 


To Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνεχίζει τις προβολές ιστορικών ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού, με την ταινία «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου»με αφορμή τα 100 χρόνια από την Ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923. Η ταινία, που θα προβληθεί την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στις 8:00 το βράδυ στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, διηγείται μέσα από μαρτυρίες δεύτερης και τρίτης γενιάς προσφύγων αλλά και ιστορικών, από τις δυο πλευρές του Αιγαίου, πώς έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα το 1923.

 
Πώς ζούσαν οι έλληνες Μικρασιάτες στην κοσμοπολίτικη Οθωμανική Αυτοκρατορία; Τι οδήγησε στο διωγμό και στη Μικρασιατική Καταστροφή; Πώς δέχτηκαν οι Έλληνες τους μικρασιάτες πρόσφυγες, όταν έφτασαν στην Ελλάδα το 1922; Πώς έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923; Τι διηγούνται σήμερα τα παιδιά και τα εγγόνια των προσφύγων από τις δύο πλευρές του Αιγαίου; Μέσα από άγνωστο φωτογραφικό και φιλμικό υλικό, που ανακαλύφθηκε και συντηρήθηκε στην Αμερική και την Ευρώπη, η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού, ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ και οι συνεργάτες τους ξεδιπλώνουν για μία ακόμη φορά μια συναρπαστική ιστορία σε μια ταινία ντοκιμαντέρ που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2012.
Το ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ είναι μεγάλης σημασίας, όχι μόνο γιατί το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει άγνωστα φιλμ και φωτογραφίες, αλλά συγχρόνως γιατί δίνει μια νέα οπτική στην Ανταλλαγή, συνδυάζοντας τη μεγάλη Ιστορία με μικρές καθημερινές ιστορίες χριστιανών και μουσουλμάνων και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου.
 
Οι ιστορίες, η μουσική, τα φιλμ και οι φωτογραφίες από τη Library of Congress, τα National Archives, τα Near East Relief Archives, το Save the Children, όπως και πολλά άλλα αρχεία που συνδιαμορφώνουν το ντοκιμαντέρ, μεταφέρουν το κοινό σε ένα ταξίδι στο χρόνο.
 
Για την ηχητική μπάντα της ταινίας, η μοντέζ Αλίκη Παναγή χρησιμοποίησε ήχους εποχής, ενώ ο Νίκος Πλατύραχος βασίστηκε σε σκοπούς και τραγούδια της εποχής καθώς και σε δικές του μελωδίες για να συνθέσει την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ.
 
Συντελεστές
Σενάριο-Σκηνοθεσία                       Μαρία Ηλιού
Ιστορικός σύμβουλος                     Αλέξανδρος Κιτροέφ
Μουσική                                         Νίκος Πλατύραχος
Μοντάζ                                           Αλίκη Παναγή
Φωτογραφία                                   Allen Moore
Ήχος                                              John Zecca
Μιξάζ                                              Γιώργος Μικρογιαννάκης
 
Παραγωγή                                    ΠΡΩΤΕΑΣ & PROTEUS NY INC
 
Συνεργαζόμενος φορέας            Μουσείο Μπενάκη
 
Χορηγοί του ντοκιμαντέρ: Nicholas J. & Anna K. Bouras Foundation, Βουλή
Τηλεόραση, Ίδρυμα Μποδοσάκη
 
Ομιλητές: Bruce Clark, Θάνος Βερέμης, Cağlar Keyder, Ελένη Μπαστέα, Renée Hirschon, Χάρης Ψωμιάδης, Sano Halo, Αλέξανδρος Κιτροέφ, Muffide Pekin, Ανθούλα Ρουμελιώτη, Μένη Ατσικμπάση, Husnu Karaman, Φιλιώ Χαϊδεμένου, Sureyya Aytaş, Καλλιόπη Γεωργιάδου

Το ντοκιμαντέρ είναι στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά.
Tα τουρκικά μεταφράζονται μόνο με ελληνικούς υπότιτλους.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
 
Support by : ΑΘΛΟΔΡΟΜΟΣ Proudly powered by ΑΘΛΟΔΡΟΜΟΣ
Copyright © 2015. www.metinpena.gr - All Rights Reserved
Template Design by ΑΘΛΟΔΡΟΜΟΣ