Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 25-28 Μαΐου 2023 - www.metinpena.gr
Πρωτοσέλιδα :
Home » , , » Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 25-28 Μαΐου 2023

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 25-28 Μαΐου 2023

Written By Metinpena on Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 | 5/24/2023 08:18:00 μ.μ.

 


Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος από τις 25 έως τις 28 Μαΐου σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα. Η είσοδος για τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες.

 Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε 3 περιφερειακές  και έκτοτε συνεχώς διευρύνεται με τη συμμετοχή το 2022 φορέων από 39 Περιφερειακές Ενότητες.

Στο φετινό εορτασμό συμμετέχουν 44 Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από 37 Περιφερειακές Ενότητες της Επικράτειας σε συνεργασία με 20 Δήμους, 21 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ, καθώς και πολλά μη δημόσια μουσεία, Ιερές Μητροπόλεις, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.

 Από την Πέμπτη 25 έως την Κυριακή 28 Μαΐου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά.

Eπισημαίνεται ότι είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις αρμόδιες διοργανώτριες Υπηρεσίες. 

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

25-28 Μαΐου 2023

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδας

Α. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, στο πλαίσιο εορτασμού των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών, θα υλοποιήσει στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως δύο εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το πρώτο απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και φέρει τον τίτλο «Ζώα – Φυτά – Θαύματα… στο Ξενοκράτειο», έχοντας ως στόχο την παρατήρηση αγγείων, οικιακών σκευών, κοσμημάτων και αρχιτεκτονικών μελών, με εγχάρακτες φυτικές ή ζωικές διακοσμήσεις, αλλά και ειδωλίων με σημείο αναφοράς τα ζώα.. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Μαΐου.

 

Το  δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που αποτελεί ένα από τα σταθερά μας εκπαιδευτικά, φέρει τον τίτλο «Μικροί εξερευνούν – Μεγάλοι ανακαλύπτουν» και απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών.  Λόγω του συγκεκριμένου εορτασμού, θα προσαρμοστεί στη θεματική της ημέρας. Ημέρα υλοποίησης το Σάββατο 27 Μαΐου.

 

 Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στα ανωτέρω προγράμματα η τηλεφωνική επικοινωνία (26310-26068), καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

 Β. Θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΑΣΤΑΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ».

Οι μαθητές θα ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο και το Ναό του Διός Καραού και θα ενημερωθούν για τη μακραίωνη ιστορία της αρχαίας πόλης του Αστακού (από τον 7ο/6ο αι. π.Χ. ως και τους μεσαιωνικούς χρόνους). Στο τέλος θα διανεμηθεί και θα συμπληρωθεί εκπαιδευτικό φυλλάδιο, με στόχο την εμπέδωση και αξιολόγηση των νέων γνώσεων που απέκτησαν.

 

Γ. Θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΩΣΟΙΚΟΥΣ ΟΙΝΙΑΔΩΝ».

Οι μαθητές θα ενημερωθούν για τη χρήση των νεώσοικων κατά την αρχαιότητα, την πρόσβαση σε αυτούς μέσω του πλωτού Αχελώου και τη γεωμορφολογία της περιοχής, η οποία σήμερα έχει μεταβληθεί δραματικά. Επίσης, για τη σπουδαιότητα της αρχαίας πόλης των Οινιαδών, την ιστορία, τη μυθολογία και τις νεότερες μυθοπλασίες που συνδέονται με αυτή. Στο τέλος θα διανεμηθεί και θα συμπληρωθεί εκπαιδευτικό φυλλάδιο (το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη μουσειοπαιδαγωγό κ. Δ. Γαβρίνα), με στόχο την εμπέδωση και αξιολόγηση των νέων γνώσεων που απέκτησαν.

Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο  για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα είναι ελεύθερη.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας

Περίπατος στο Ποντίνο ποταμό και την Αλκυονία λίμνη

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση του ΥΠΠΟΑ «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με τη διοργάνωση εκδήλωσης για την εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό στην Τ.Κ. Μύλων της ΔΕ Λέρνας του Δήμου Άργους-Μυκηνών. Για το σκοπό αυτό συνεργάζεται με τις Διευθύνσεις Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Κίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 25/5 (Πέμπτη), 26/5 (Παρασκευή) και 28/5 (Κυριακή) στον αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας και το φυσικό περιβάλλον του (πηγές Λέρνας, Αλκυονία λίμνη και Ποντίνος ποταμός) και θα έχει ως κεντρικό θέμα «Περίπατος στον Ποντίνο ποταμό και την Αλκυονία λίμνη».

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει :

1)               Ξενάγηση μαθητών των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων της ΠΕ Αργολίδας την Πέμπτη, 25 Μαΐου και την Παρασκευή, 26 Μαΐου, στον αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας, πλησίον των ομώνυμων πηγών, της Αλκυονίας λίμνης και του ποταμού Ποντίνου που διαμορφώνονται από τα νερά των πηγών και συνδέονται με τους μύθους και τις δοξασίες της περιοχής.

2)               Παρουσίαση στον αρχ/κό χώρο της Λέρνας του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Σφραγίζοντας …» στους μετέχοντες στη δράση στις 25 και 26 Μαΐου (μαθητές) και 28 Μαΐου 2023 (ευρύ κοινό).

3)               Περίπατος των μαθητών και του ευρέος κοινού στον Ποντίνο ποταμό και την Αλκυονία λίμνη, όπου οι μετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα μνημεία της περιοχής που συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον της και τη νεότερη ιστορία : α) χώρος λατρείας των ιστορικών χρόνων, β) τεχνικά – οχυρωματικά έργα της ενετικής περιόδου κοντά στην ακροθαλασσιά, όπου λειτουργούσαν οι περίφημοι «Αφεντικοί Μύλοι» πριν και μετά την Επανάσταση του ’21 και έλαβε χώρα η γνωστή ως «Μάχη των Μύλων» απόκρουση των στρατευμάτων του Ιμπραήμ από τους επαναστατημένους Έλληνες, υπό τον στρατηγό Μακρυγιάννη και τον Δημήτριο Υψηλάντη, γ) σιδηροδρομικός σταθμός Μύλων και δ) έργα υδροδότησης των Δήμων Ναυπλιέων και Άργους – Μυκηνών από τις πηγές της Λέρνας. 

Την Κυριακή, 28-5-2023, η δράση θ’ απευθύνεται στο ευρύ κοινό, στο οποίο θα παρουσιαστεί και το εκτελούμενο έργο της «Ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Λέρνας» που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 25, 26 και 28 Μαΐου 2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 8.30-14.00

 

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός Χώρος Λέρνας

 

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 

2752-0-25063, 2752-0-27502, εσωτ. 2 (Ελένη Σαρρή)

: 2752-0-25063, 2752-0-27502, εσωτ. 2 (Χαράλαμπος Αντωνιάδης)

Αρχαιολογικός Χώρος Λέρνας : 2751-0-47597

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας διοργανώνει:

1) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί αρχαιολόγοι σε μεγάλες ανακαλύψεις», από κοινού με τους συνεργαζόμενους φορείς του ερευνητικού προγράμματος ΑΠΟΙΚΙΑ, (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - ΙΜΒΒ, Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΑ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εταιρεία TETRAGON S.A.).

Οι μαθητές θα ενημερωθούν για τα στάδια της ανασκαφικής έρευνας και θα αναλάβουν ρόλους και αρμοδιότητες, προκειμένου να διεξάγουν ανασκαφική έρευνα στον αύλειο χώρο του Μουσείου. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να κατανοήσουν μέσα από τη βιωματική δραστηριότητα τον τρόπο με τον οποίο το παρελθόν ανασύρεται από το χώμα και ανασυντίθεται από τη συλλογική προσπάθεια και εργασία διαφορετικών ειδικοτήτων.

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής ηλικίας και σε μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού (Α΄-Γ΄ τάξη). Θα διεξαχθεί την Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας (09:00-10:30 και 11:00-12:30). Για τη συμμετοχή σχολείων απαιτείται ραντεβού. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

2) Δράση για ενήλικο κοινό με χρήση της ψηφιακής εφαρμογής «Με ξεναγό τον στρατηγό Μακρυγιάννη». Πρόκειται για εφαρμογή που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ανοιχτή Καινοτομία για την τεκμηρίωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος στην Άρτα» με το όνομα Βοΐσκα, στο οποίο συμμετέχουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» /Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου, Παράρτημα Ξάνθης και η Εταιρεία Πληροφορικής Terracom S.A. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα με τη χρήση κινητών συσκευών να ακολουθήσει την προτεινόμενη διαδρομή στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Άρτας, η οποία ξεκινάει από τη Δυτική Νεκρόπολη της Αμβρακίας και καταλήγει στο Κάστρο της Άρτας. Σε κάθε στάση το ρόλο του ξεναγού θα αναλάβει ο στρατηγός Μακρυγιάννης μέσα από μία σύνδεση των λόγων του με στοιχεία για τους χώρους και τα μνημεία. Η δράση θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 στις 10:00, με σημείο συνάντησης τη Δυτική Νεκρόπολη. Απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη δεδομένων σε κάθε κινητή συσκευή.

Κατά το διάστημα εορτασμού, η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και την Παρηγορήτισσα θα είναι ελεύθερη.

Ημερομηνία εκδήλωσης:

1) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

2) Περιήγηση: Κυριακή 28 Μαΐου 2023

 

Ώρα εκδήλωσης:

1) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: 1η ομάδα/ημέρα: 09:00-10.30

                                                2η ομάδα/ημέρα: 11:00-12:30

 

2) Περιήγηση: 10:00-12:00

 

Σημείο συνάντησης:

1) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

2) Περιήγηση: Δυτική Νεκρόπολη Αμβρακίας

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 

26810 24636, εσωτ. 33 (Β. Γαλάνη)

 

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

Α. Κολόνες ονόμαζαν οι κάτοικοι της Σαλαμίνας τα επιβλητικά ερείπια που  έβλεπαν πάνω στο νότιο ακρωτήρι του νησιού  και για χρόνια πίστευαν ότι ήταν ένας ναός αφιερωμένος στον Αίαντα.

 Ώσπου η ανασκαφική έρευνα της δεκαετίας  του ΄90 αποκάλυψε ότι επρόκειτο για την τελευταία κατοικία των μελών μιας εύπορης  οικογένειας που έζησε στο νησί μέσα στον 4ο αι. π.Χ.    Οι εργασίες αναστήλωσης (2013 – 2015)  χάρισαν στη Σαλαμίνα έναν  σημαντικό επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, μέσα στο πράσινο των πεύκων και στο γαλάζιο του Σαρωνικού.

Αυτός ο χώρος γίνεται το επίκεντρο των φετινών  Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών στη Σαλαμίνα και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων καλεί το κοινό να γνωρίσει το μνημείο  και το φυσικό του περιβάλλον.

Επιλεγμένο Μουσείο / Μνημείο / Χώρος:

Αρχαιολογικός Χώρος Κολονών Σαλαμίνας και Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: Σάββατο 27/5/2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 11.00 – 13.00

 

Σημείο συνάντησης:

 Είσοδος του αρχαιολογικού χώρου

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 

Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας: 2104653572

 

Β. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς  κ΄ Νήσων,  στο πλαίσιο του εορτασμού της εκδήλωσης «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2023»,  σας προσκαλεί στην εκδήλωση/αρχαιολογικό περίπατο  που διοργανώνει την Κυριακή  28 Μαϊου   2023 με τίτλο:   

 

«Αρχαιολογικός  περίπατος  στα  Μακρά Τείχη:

νεκροταφεία, κτήρια και δρόμοι ».

 

Τα Μακρά Τείχη συνέδεαν την Αθήνα με το κεντρικό της λιμάνι τον Πειραιά, και αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία οχυρωματικά έργα στην αρχαία Αττική.

Ταυτοχρόνως συμβόλιζαν την πολυεπίπεδη ανάπτυξη της Αθήνας και την μετατροπή της σε ναυτική και πολιτική υπερδύναμη , καθ’ όλη την διάρκεια της κλασικής αρχαιότητας.

Σήμερα τα ερείπια του βόρειου Μακρού Τείχους σώζονται κάτω από τη σύγχρονη Λεωφόρο Αθηνών- Πειραιώς και στην οδό Κύπρου , στις περιοχές των Καμινίων του Αγίου Ιωάννου Ρέντη , του Μοσχάτου και του Ταύρου. 

Τμήματα του νοτίου σκέλους των Μακρών Τειχών, του λεγόμενου Διαμέσου Τείχους, έχουν σποραδικά αποκαλυφθεί κατά μήκος του άξονα των γραμμών του ΗΣΑΠ , στον Ταύρο , το Μοσχάτο και στην περιοχή του Νέου Φαλήρου.       

Μέσα από τις αφηγήσεις των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Πειραιώς κ΄ Νήσων, θα δοθεί η δυνατότητα στους  περιπατητές της αρχαιολογικής διαδρομής, να  κατανοήσουν  και  να αναπλάσουν την  αρχαία  τοπογραφία  της  πεδιάδας  μεταξύ  της  Αθήνας  και  του Πειραιά, καθώς  θα  επισκεφθούν  θέσεις  όπου  διατηρούνται  όχι  μόνο  τμήματα των Μακρών Τειχών αλλά και κατάλοιπα ταφικών  μνημείων, κτηρίων, ιερών  και  δρόμων  που  τα  πλαισίωναν.   

 

Σημείο συνάντησης: Σταθμός ΗΣΑΠ «Ταύρος» (εκδοτήρια εισιτηρίων) και ώρα συνάντησης 10:15  το πρωί , (διάρκεια περιπάτου περίπου 4 ώρες).

Ελεύθερη  συμμετοχή 

 

Πληροφορίες: 

τηλ: 210 – 45.90.705 κ΄ 6937 930 252   ( Γιάννης  Συρόπουλος)

τηλ: 210 – 45.90.712   κ΄  6977 325 462   ( Ειρήνη   Σκιαδαρέση)

 

 

 

 

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής

1.      Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές» διοργανώνει την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 περιήγηση στην παλαιοχριστιανική βασιλική της Βραυρώνας και εκπαιδευτικό παιχνίδι για τους μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου του Πόρτο Ράφτη. Επίσης, την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 διοργανώνει περιήγηση για το ευρύ κοινό στην παλαιοχριστιανική βασιλική Σπάτων.

Οι δύο βασιλικές, μαζί με τη βασιλική του Λαυρεωτικού Ολύμπου, των Καλυβίων, της Παιανίας και της Μυγδαλέζας στη Σταμάτα, αποτελούν ένα σύνολο, που χρονολογείται στον 6ο αι. μ.Χ. και συνδέεται με την επικράτηση του χριστιανισμού στην Αττική.

Στόχος της δράσης είναι η εξοικείωση των επισκεπτών με τα παλαιοχριστιανικά μνημεία και η βιωματική προσέγγιση της ιστορίας του τόπου τους.

 

Ημερομηνία εκδήλωσης:1) 25 και 26 Μαΐου 2023, 2) 28 Μαΐου 2023.

 

Ώρα εκδήλωσης: 1) 10.00 π.μ., 2) 11.00 π.μ.

 

Σημείο συνάντησης: Στα μνημεία.

Τηλέφωνο: 210 3216700, 210 3213122, εσωτ. 146 (Χριστίνα Τζωρτζάκη)

 

 

2.      Αρχαιολογικός χώρος Δρυμού Λαυρεωτικής – Κοιλάδα Σούριζας

 

Στον Αρχαιολογικό χώρο Δρυμού, σε ένα καταπράσινο τοπίο με πυκνά κατάλοιπα της εξορύξεως του αργυρούχου μεταλλεύματος (φρέατα, υπόγειες στοές/γαλαρίες) και μεταλλουργίας (εργαστήρια καθαρισμού αργυρούχων μεταλλευμάτων) θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 οι εξής δράσεις:

 

Α) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Aναζητώντας το πολύτιμο μέταλλο στα αργυρωρυχεία του Λαυρίου».  Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές θα διασκεδάσουν παίζοντας ενώ ταυτόχρονα θα ενημερωθούν για τα στάδια και τις διαδικασίες παραγωγής του αργύρου.

 

Β) Περιήγηση στην κοιλάδα της Σούριζας. Θα περπατήσουμε σε μια κλειστή διαδρομή μονοπατιών, διασχίζοντας πλήθος καταλοίπων αρχαίων μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων και θα κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο εκεί όπου παλλόταν η καρδιά της αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Πέμπτη 25 / Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

 Ώρα: 10:00 π.μ.

 

 

 

Απαραίτητα: καπέλο, αντηλιακό, κλειστά παπούτσια και νερό

 

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 

22920 22817, Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου

210 3213122, εσωτ. 131 ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Α) Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων 30

    Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Β) Για την περιήγηση: ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων 30 

    Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

 

 

 

 

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής

1.      Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής διοργανώνει εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο του «Τύμβου Σοφοκλή» στη Βαρυμπόμπη του Δήμου Αχαρνών την Πέμπτη 25 Μαϊου 2023 στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο Περιβαλλοντικών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης για μαθητές Δημοτικών Σχολείων. Θα περιλαμβάνει ξενάγηση από αρχαιολόγο στον αρχαιολογικό χώρο του «Τύμβου Σοφοκλή» που βρίσκεται στη Βαρυμπόμπη του Δήμου Αχαρνών, μια περιοχή που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, καθώς και βιωματικές παιδαγωγικές δραστηριότητες σύνδεσης του πολιτιστικού αποθέματος με το φυσικό περιβάλλον, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Ώρα εκδήλωσης: 9.00 -12:00

Σημείο συνάντησης: Oδός Τύμβου Σοφοκλή στη Βαρυμπόμπη του Δήμου Αχαρνών

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό/Όνομα: 210-2466122/ Δώρα Γεωργουσοπούλου

 

 

2.       «Περίπατος στο Αρχαίο Τείχος των Μεγάρων»

Περίπατος με ξενάγηση από αρχαιολόγο σε τμήμα του αρχαίου τείχους στον χώρο του πρώην Γεωργικού Συνεταιρισμού. Θα συνδυαστεί με δράσεις σχετικές με τα ελαιόδεντρα και την παραγωγή ελαιόλαδου.

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26/5/2023

 

Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 10:00

Διάρκεια εκδήλωσης: Κατ’ εκτίμηση 2 ώρες

Σημείο συνάντησης: Γεωργικός Συνεταιρισμός, οδός Δημητρίου Μπερδελή

Πληροφορίες: Χ. Καζαζάκη (τηλ. 2296022426 και 2296081771)

 

 

3.      «Περίπατος σε τμήματα του αρχαίου τείχους των Μεγάρων»

Περίπατος με ξενάγηση από αρχαιολόγο στο αρχαίο τείχος της πόλης των Μεγάρων στον χώρο του πρώην Γεωργικού Συνεταιρισμού. Ο περίπατος θα συνεχιστεί σε οικόπεδα της περιοχής, που έχουν αποκαλυφθεί τμήματα του καθώς και στο κατάστημα τροφίμων «Γαλαξίας», όπου διατηρείται κατασκευή που σχετίζεται με το αρχαίο τείχος. 

Η δράση απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Σάββατο 27/5/2023

Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 10:00

Διάρκεια εκδήλωσης: Κατ’ εκτίμηση 2,5 ώρες

Σημείο συνάντησης: Γεωργικός Συνεταιρισμός οδός Δημητρίου Μπερδελή

Πληροφορίες: Χ. Καζαζάκη (τηλ. 2296022426 και 2296081771)

 

4.      Περίπατος με ξενάγηση από αρχαιολόγους στο Αρχαίο Φρούριο των Αιγοσθένων, ένα από τα εντυπωσιακότερα και καλύτερα διατηρημένα αρχαία φρούρια στον ελλαδικό χώρο, κτισμένο σε ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους. Ο περίπατος θα συνδυαστεί με αφήγηση του μύθου του μάντη και ψυχοθεραπευτή Μελάμποδα, του οποίου ιερό μαρτυρείται στην αρχαία πόλη των Αιγοσθένων. Η ξενάγηση θα συμπεριλάβει επίσκεψη στο εσωτερικό του αναστηλωμένου ΝΑ πύργου της ακρόπολης που συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα μνημεία της αρχαίας οχυρωματικής τέχνης.

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 12:00

 

Σημείο συνάντησης: Ακρόπολη Αρχαίου Φρουρίου Αιγοσθένων

 

Υπεύθυνοι εκδήλωσης: 

Ευγενία Τσάλκου (τηλ. 2103213571, εσωτ. 104)

Ειρήνη Σβανά (τηλ. 2103313343, εσωτ. 106)

 

 

5.      Περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους

της Μονής Δαφνίου και του αρχαίου Ιερού της Αφροδίτης στο Χαϊδάρι.

 

Η Μονή Δαφνίου, εξέχον βυζαντινό μνημείο, ενταγμένο στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO,  βρίσκεται παραπλεύρως της αρχαίας Ιεράς Οδού, του δρόμου που από την αρχαιότητα συνέδεε την Αθήνα με την Ελευσίνα. Κάποιοι μελετητές συνδέουν τη θέση ίδρυσης της μονής με το αναφερόμενο από τον Παυσανία αρχαίο Ιερό του Απόλλωνα, το οποίο τοποθετούσε πλησίον του Ιερού της Αφροδίτης.

 

Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στα δύο μνημεία από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής. Μπορούν να επιλέξουν να παρακολουθήσουν και τις δύο ξεναγήσεις ή και μεμονωμένα.

 

Η δράση της Παρασκευής, 26 Μαΐου, απευθύνεται στην μαθητική κοινότητα και εκτός της ξενάγησης περιλαμβάνει εκπαιδευτική δραστηριότητα για τους μαθητές.

 

Η δράση του Σαββάτου, 27 Μαΐου, απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Οι επισκέπτες, σε περίπτωση που το επιθυμούν,  έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν από τη Μονή Δαφνίου στο Ιερό της Αφροδίτης από το δασικό μονοπάτι μέσα από το Άλσος Χαϊδαρίου (διαδρομή 2 χλμ.).

 

 

Συνολική διάρκεια δράσης: 2, 5 ώρες

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, 9.30 -13:00

                                            Σάββατο 27 Μαΐου 2023, 10.00-13.00

Σημείο συνάντησης: Στους χώρους

 

 

Τηλέφωνο: 6974791023 / 6977421094 / 210 5811558(Ειρήνη Σβανά – Έφη Ανέστη - Καλλιόπη Φλώρου – Ελευθερία Ζαγκουδάκη

 

 

Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων

 

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, συμμετέχει στη δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023», καλώντας τους μικρούς της φίλους να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σσσσς…άκου τη μπουρού…», που παρουσιάζει το ρόλο που διαδραμάτισαν τα κοχύλια στη μακραίωνη πορεία του ανθρώπου από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

 

Μέσα από μια συλλογή διαφορετικών ειδών κοχυλιών – που αποκτήθηκε ως αποτέλεσμα του καθαρισμού των ενάλιων ευρημάτων από τις επικαθίσεις τους – θα μάθουν για τη συμβολή τους στην ιστορία, στην οικονομία, στην αρχιτεκτονική, στις καλές τέχνες, στη θρησκεία, στη μουσική και το χορό, στη διακόσμηση, στη διαφήμιση, στον καλλωπισμό, στη διατροφή.

 

Στο τέλος, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ενεργοποιήσουν την καλλιτεχνική τους έκφραση μέσα από κατασκευές με κοχύλια ή να παίξουν και να διδαχθούν μέσα από επιτραπέζια παιχνίδια σχετικής θεματολογίας.

 

Στόχος του προγράμματος η σύνδεση των παιδιών με τη φύση μέσα από τους θαλάσσιους οργανισμούς και η καλλιέργεια θετικών αξιών για την διαφύλαξη του φυσικού πλούτου μέσα από τη χαρά της παρατήρησης και της δημιουργίας.

 

Η διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι περίπου μιάμιση ώρα και απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού. Για την παρακολούθηση του προγράμματος κρίνεται απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210 9235105 / 210 0239038 / 210 9247249.

 

Το πρόγραμμα μπορεί να φιλοξενήσει 15-20 παιδιά μαζί με τους συνοδούς τους, στην περίπτωση που αυτό διεξαχθεί στο χώρο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, ενώ δύναται να υλοποιηθεί και στο χώρο της εκπαιδευτικής μονάδας, χωρίς περιορισμό ατόμων, κατόπιν όμως προηγούμενης συνεννόησης και τηρώντας τη σειρά εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της δράσης.

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 25 και 26.5.2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 10:30 – 12:00

 

Σημείο συνάντησης:

-        Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων [Ερεχθείου 59 & Αρεοπαγίτου – Αθήνα]

 

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 

-        210 9235105 / 210 9239038 / 210 9247249 ( Στέλλα Αργύρη, Σπυριδούλα Παπανίκου, Δέσποινα Παΐζη)

 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Στις 26 και 28 Μαΐου 2023 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στην επετειακή δράση που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές».

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό με τις παρακάτω θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου:

 

1. Την Παρασκευή  26 Μαΐου στη Μόνιμη Έκθεση Γλυπτών ώρα 11:00- 12:00 με θέμα ««Ποτάμιοι θεοί» και ώρα 12:00- 13:00 με θέμα «Απεικονίσεις φυσικού – αστικού τοπίου σε έργα της Συλλογής Γλυπτών» και

 

2. Την Κυριακή 28 Μαΐου και ώρα 12:00- 13:00 στη Μόνιμη Έκθεση Γλυπτών με θέμα «Φυτά και υπαίθριο περιβάλλον στα αρχαία ελληνικά ιερά»

 

 

Για τη συμμετοχή στις θεματικές περιηγήσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του Μουσείου, τηλ. 213 214 4889 και 213 214 4856.

Ημερομηνία έναρξης δηλώσεων: Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, ώρες λειτουργίας Mουσείου.

Αριθμός συμμετεχόντων ανά ομάδα: 25

  

 

Παρασκευή 26  και Κυριακή 28 Μαΐου: ελεύθερη είσοδος στους επισκέπτες που θα

συμμετέχουν στις παραπάνω δράσεις.

 

Τηλ επικοινωνίας.: 213 214 4889 και 213 214 4856

 

 

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2023.  

Στο πλαίσιο αυτό την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «θα υπάγω εις τους κήπους».

Με αφορμή επιλεγμένα εκθέματα οι μικροί μας επισκέπτες θα εντοπίσουν στα εικονογραφικά στοιχεία που αποδίδουν το φυσικό και αστικό περιβάλλον σύμφωνα με την οπτική των ανθρώπων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής και στο τέλος θα δημιουργήσουν στους κήπους του Μουσείου τα δικά τους έργα.

 

Ώρα: 11.00-12.30

           

Οι παραπάνω δράσεις είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες.

 

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις στο τηλέφωνο 213 213 9507 (09:00-15:00).

 

 

Σχετικά links

http://www.byzantinemuseum.gr/el/gardens/

 

 

 

 

Νομισματικό Μουσείο

Το Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» διοργανώνοντας σχετικές με τον εορτασμό εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές και ειδικές ομάδες κοινού με απώτερο σκοπό την προβολή του φυτικού κόσμου μέσα από τα νομίσματα και τα φυτά του κήπου του.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στις 25,και 27 Μαΐου στις αίθουσες του Μουσείου και στον αύλειο χώρο του Ιλίου Μελάθρου.

Πέμπτη 25 Μαΐου, 10.00:

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Άνθη και φυτά στον Κήπο των Μουσών». Οι μαθητές θα ανακαλύψουν τα άνθη και τα φυτά του κήπου μας όπως αυτά απεικονίζονται στις όψεις των αρχαίων νομισμάτων.

 

Σάββατο 27 Μαΐου, 12.00

«Εκεί που τα πουλιά μιλούν και τα δέντρα τραγουδούν»

 

Παράσταση αφήγησης παραμυθιών με τη συνοδεία ιδιόφωνων μουσικών οργάνων

Για παιδιά και μεγάλους

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Ζωή Νικητάκη. Ένα αφηγηματικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών της λαϊκής παράδοσης που ζωντανεύει την ατμόσφαιρα αλλοτινών εποχών, όταν οι άνθρωποι δεν είχαν χάσει τη σύνδεσή τους με τη φύση, αλλά μπορούσαν να συνομιλούν με τα δέντρα, τα ζώα και τα πουλιά και να ΄ναι συνοδοιπόροι στο θαυμαστό ταξίδι της ζωής.

 

Ημερομηνία εκδηλώσεων:25 και 27 Μαΐου 2023

 

Ώρα εκδηλώσεων: 10:00-12:00 , 12:00-14:00

 

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 

210,3632057, 210 3612190(Ελένη Νάκη)

 

Mουσείο Ακρόπολης

Στις 27 και 28 Μαΐου 2023 το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στην επετειακή δράση που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», με δύο έκτακτες παρουσιάσεις της θεματικής "Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης".  

 

Με οδηγούς τους αρχαιολόγους του Μουσείου, οι επισκέπτες περιηγούνται στην αρχαιολογική ανασκαφή που απλώνεται στη βάση του κτηρίου και κάνουν ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο, την ιστορία και την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης για περισσότερο από 4.500 χρόνια.

Σάββατο 27.05. 2023

11:00 – 12:00 στην αγγλική γλώσσα

13:00 – 14:00 στην ελληνική γλώσσα

Κυριακή 28.05.2023

10:30 – 11:30 στην αγγλική γλώσσα

12:30 – 13:30 στην ελληνική γλώσσα

 

Οι επετειακές αυτές παρουσιάσεις προσφέρονται δωρεάν με την έκδοση μηδενικού εισιτηρίου στους συμμετέχοντες (έως 20 άτομα ανά παρουσίαση). Για τη συμμετοχή απαιτείται ηλεκτρονική κράτηση στο events.theacropolismuseum.gr .

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΧΑΪΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας σας προσκαλεί το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, από τις 11:00 έως τις 12:30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών για να πάρετε μέρος στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο:

Οι μύθοι των δέντρων.

Στην ελληνική μυθολογία πολλά δέντρα οφείλουν την ύπαρξή τους σε θεούς, νύμφες και ήρωες. Ταυτόχρονα, το δέντρο και ο φυτικός κόσμος αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες του αρχαίου κόσμου. Μέσα από τη δράση μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουν τους μύθους των δέντρων, θα αναζητήσουν δέντρα και φυτά στα εκθέματα του Μουσείου και θα ζωντανέψουν έναν μύθο θεατρικά και εικαστικά.

 

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: Παρασκευή 26-5-2023 και ώρες 09:00-13:00.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610275070, 2610276207, Αλεξία Μπαρδάκη.

 

 

 

Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας:

 

Στο σπήλαιο Λιμνών Καλαβρύτων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση «Σπηλαίου Λιμνών» Δήμου Καλαβρύτων, την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023. Θα παρουσιαστεί πιλοτικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο  «Ιστορίες και μύθοι από τα βάθη της σπηλιάς». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και περιλαμβάνει ομιλία και ταυτόχρονη προβολή παρουσίασης για τη διαχρονική χρήση των σπηλαίων από τον άνθρωπο. Παρουσιάζονται σπήλαια από τον ελλαδικό χώρο που διατηρούν ίχνη του ανθρώπου από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και σήμερα και ειδικότερα το σπήλαιο των Λιμνών και η ιστορία του, με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν από την αρχαιολογική έρευνα. Ακολουθεί περιήγηση και ξενάγηση στο σπήλαιο και στο Κέντρο Τεκμηρίωσης σπηλαίου Λιμνών, με ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση του μαθητικού κοινού σχετικά με το ιδιαίτερο περιβάλλον των σπηλαίων  και η ευαισθητοποίησή του για τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Ημερομηνία εκδήλωσης:

26-05-2023

 

Ώρα εκδήλωσης:  10.30 π.μ.

 

Σημείο συνάντησης: Είσοδος σπηλαίου

 

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας:  210 9232358, 9224339

Όνομα:  Σ. Κατσαρού- Χ. Κονταξή

Δημοτική Επιχείρηση «Σπηλαίου Λιμνών», 26920-31001

  

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο φετινό εορτασμό έχει προγραμματίσει τις κάτωθι δράσεις:

1)     Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

10.00 – 12.00

« Φυτικά μοτίβα της Αρχαιότητας»

Εκπαιδευτική δράση για παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου

 

Ο Μάιος είναι ο κατ΄εξοχήν μήνας  της άνοιξης. Τα λουλούδια , τα φύλλα κισσού, τα φύλλα δάφνης, έχουν πρωταγωνιστήσει ως διακοσμητικά στοιχεία τόσο στην αγγειογραφία όσο και σε  αρχιτεκτονικά μέλη. Η σπουδαιότητα των φυτών από την αρχαιότητα έως και τη σημερινή Ελλάδα, στους μύθους, στην τέχνη, στην ιατρική και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι μοναδική κληρονομιά. Μέσα από μια θεματική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας, οι συμμετέχοντες  θα ανακαλύψουν τη διαχρονικότητα των φυτικών μοτίβων.

 

2)Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Παρασκευή  26 Μαΐου 2023

10.00 – 12.00

« Ανασυνθέτοντας την αρχαία ελληνική τέχνη»

Εκπαιδευτική δράση για παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου

 Βιωματικό εργαστήριο με την παραγωγή αντιγράφων πρωτότυπου εκθέματος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας.

 

3)   Αρχαιολογικοί Χώροι Θηβών,  Σάββατο 27 Μαΐου 2023,                                                    10.00 – 12.00

 

Με αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν με την καθοδήγηση αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Βοιωτίας μέσα στον σύγχρονο οικισμό, με σκοπό την ανακάλυψη των διάσπαρτων σωζόμενων καταλοίπων της υποκείμενης αρχαίας πόλης

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 

2262023559(Ευτυχία Κουρούνη)

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας

Στο Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη (Μααράς), διοργανώνει το Γραφείο Β. Ελλάδος  της  Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Προσοτσάνης Δράμας, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,  την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023.

Θα περιλαμβάνει πιλοτική παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ιστορίες και μύθοι από τα βάθη της σπηλιάς» με έμφαση στη διαχρονική χρήση των σπηλαίων από τον άνθρωπο.  Οι μαθητές επίσης θα περιηγηθούν στο σπήλαιο Πηγών Αγγίτη με στόχο αφενός την γνωριμία τους με το ιδιαίτερο σπηλαιοπεριβάλλον που δημιουργεί η σπάνια συνύπαρξη με το υπόγειο ποτάμι και αφετέρου την ενημέρωσή τους για τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που βρέθηκαν στο εσωτερικό του. Τέλος, θα συμμετέχουν  σε ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες (επιδαπέδιο παιχνίδι, εικαστικό εργαστήριο) μέσα από τις οποίες θα κατανοήσουν τον σημαντικό ρόλο του σπηλαίου και του υπόγειου ποταμού Αγγίτη για τη ζωή των ανθρώπων και το περιβάλλον, σε διάφορες χρονικές περιόδους.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 25/5/2022

 

Ώρα εκδήλωσης: 9:00

 

Σημείο συνάντησης: Είσοδος σπηλαίου Πηγών Αγγίτη

 

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού

Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας: 2310-410185

Όνομα: Χ. Μιχελάκη

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου

Α) Η αρχαία ακρόπολη της Ρόδου, το σημερινό Μόντε Σμιθ (ή λόφος του Αγίου Στεφάνου), τόπος ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, λειτουργούσε από την αρχαιότητα ως χώρος λατρείας, παιδείας, άθλησης και αναψυχής. Στην περιοχή αυτή, η οποία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως χώρος αναψυχής, περιπάτου και άθλησης των κατοίκων της σύγχρονης πόλης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων από τις 25 έως τις 26 Μαΐου 2023, οι οποίες περιλαμβάνουν θεματική περιήγηση και δραστηριότητες για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Ημερομηνία εκδήλωσης:

Πέμπτη 25 έως Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

 

Ώρα εκδήλωσης:

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 & Παρασκευή 26 Μαΐου 2023: Ώρες λειτουργίας σχολείων.

 

Σημείο συνάντησης:

Είσοδος αρχαιολογικού χώρου ακρόπολης Ρόδου

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

22413 65200, -212, -201 (Ελένη Τσακανίκα, Χαρίκλεια Παλαμιδά)

 

Β. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, στις 25 και 26 Μαΐου 2023, διοργανώνει περιήγηση και δραστηριότητες για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον πρωτοβυζαντινό οικισμό στην περιοχή Μεγάλη Γη Γενναδίου, ο οποίος έχει αποκαλυφθεί εντός του Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος "Ionian Sun"  στη Ρόδο (Βασιλική, οικιστικές εγκαταστάσεις, ελαιοτριβείο), ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστός ο αγροτικός χαρακτήρας των πεδινών παράλιων περιοχών όπου είχαν αναπτυχθεί μεγάλοι οικισμοί και εγκαταστάσεις την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας.

 

Ώρα εκδήλωσης:

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 & Παρασκευή 26 Μαΐου 2023: Ώρες λειτουργίας σχολείων.

 

Σημείο συνάντησης:

Είσοδος Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος "Ionian Sun" στη Μεγάλη Γη Γενναδίου

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

22413 65200, -220 (Χαριστούλα Γιακουμάκη)

 

Γ. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου προγραμματίζει στις 25 και 26 Μαΐου 2023, εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ιστορία των Ιωαννιτών Ιπποτών με αφορμή και την συμπλήρωση 500 χρόνων από την αναχώρησή τους από τα Δωδεκάνησα μετά από δύο αιώνες κυριαρχίας στην περιοχή με έδρα το νησί της Ρόδου (1309-1552). Έχοντας ως αφετηρία το Νοσοκομείο του Τάγματος, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία περιηγούμενοι στο μνημειακό χώρο του συγκροτήματος να γνωρίσουν και μια άλλη πτυχή της ιστορίας των Ιπποτών της Ρόδου που σχετίζεται με τη νοσοκομειακή τους δράση και την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας. Βασικοί σταθμοί της περιήγησης η  περίφημη Αίθουσα των ασθενών, το ιπποτικό κτήριο Villaragut και ο ιστορικός κήπος, όπου στο τέλος οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι γνωριμίας με τα θεραπευτικά φυτά και βότανα του νησιού.

Ημερομηνία εκδήλωσης:

Πέμπτη 25 έως Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

 

Ώρα εκδήλωσης:

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 & Παρασκευή 26 Μαΐου 2023:   Ώρες λειτουργίας σχολείων.

 

Σημείο συνάντησης:

Είσοδος Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

22413 65200, 65222 (Αγγελική Κοσμά)

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΒΡΟΥ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου

Αλεξανδρούπολη 2023. Η επίλεκτη ομάδα πρακτόρων εξιχνίασης μυστηρίων του παρελθόντος αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο του χαμένου αυτοκράτορα! Άραγε θα τα καταφέρει; Γίνετε κι εσείς μέρος της ομάδας και βοηθήστε στη λύση του μυστηρίου στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού!

 

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Σωματείου Αλεξανδρούπολης ΣΥΝΕΠΙΒΑΤΕΣ, διοργανώνει την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 ένα διαδραστικό, εκπαιδευτικό παιχνίδι ανακάλυψης στο πεδινό τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού απέναντι από την αρχαία Τραϊανούπολη.

Οι συμμετέχοντες – οικογένειες με παιδιά από 10 ετών και πάνω - θα περπατήσουν στα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας Οδού, θα εξερευνήσουν το περιβάλλον και μέσα από ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού, απαντώντας σε ερωτήσεις γνώσεων, λύνοντας γρίφους και συμμετέχοντας σε άλλες δημιουργικές δραστηριότητες, θα μάθουν την ιστορία της και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε μέσα στους αιώνες.

 

Σημείο συνάντησης:  Είσοδος αρχαιολογικού χώρου Εγνατίας Οδού (κατά μήκος της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης – Φερών)

Ώρα συγκέντρωσης: 10:45

Ώρα έναρξης: 11:00

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ελεύθερη.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων τριάντα (30). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

  

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής έως Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 στο τηλέφωνο 25510-26103 (Φιλοξένη Αϊτατόγλου).

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, στα πλαίσια της επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων & Επικοινωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, διοργανώνει την Κυριακή, 28 Μαΐου 2023, περιήγηση και ξενάγηση στα μνημεία του ενετικού Κάστρου Ζακύνθου.

Σημείο συνάντησης: Είσοδος Κάστρου Ζακύνθου

Ώρα συνάντησης: 10.30 π.μ.

Είσοδος στο Κάστρο Ζακύνθου ελεύθερη

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 

2695042714 / Μαρία Καραγιαννιώτη

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΙΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

 

 

Α. Στις πλησιόχωρες θέσεις Κατσίβερι και Τραγάνι, περίπου 1300 μ. Ν του κέντρου της κωμόπολης του Βαρθολομιού εντοπίστηκαν και ανασκάπτονται σημαντικά αρχαία μνημεία της περιοχής. Το παλιότερα από αυτά είναι ένα κτήριο της Πρώιμης Νεολιθικής, δηλ. περίπου εδώ και 8000 χρόνια, ταφικού χαρακτήρα, αφιερωμένο στη λατρεία των προγόνων, εισηγμένη από την Ανατολή και της Μητέρας Θεάς με επιδράσεις από τον βορρά. Πλησίον αυτού υπάρχει ταφικός τύμβος η χρήση του οποίου υπήρξε μακρότατη, καθώς χρονολογείται τουλάχιστον από την Τελική Νεολιθική (4η χιλιετία π.Χ), έως και το τέλος του αρχαίου κόσμου (4ος αι. μ.Χ.). Το τρίτο μνημείο που παρουσιάσαμε και πέρυσι, είναι ο ηγεμονικός μυκηναϊκός θολωτός τάφος μήκους 36 μ. και εσωτερικής διαμέτρου 7,5 μ. Σύμφωνα με τα πορίσματα της εν εξελίξει ανασκαφής, αποτελούσε τηλεφανές μνημείο που κατέρρευσε στο τέλος της 2ης χιλιετίας. Επί των λίθων της καταπεσούσης θόλου ανασκάφηκε εκτεταμένη πυρά εναγισμού-ολοκαύτωμα των πρώιμων Σκοτεινών Αιώνων, και προφανώς ένδειξη ηρωολατρείας. Ο τάφος πρέπει να ήταν σε χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το β΄ μισό της 2ης χιλιετίας π.Χ. Στο εσωτερικό του παρουσιάζει ενδείξεις ισχυρής καύσης (πρακτική που εφαρμοζόταν για λόγους απολύμανσης-εξυγίανσης αλλά και εξαγνισμού του χώρου) που θα εφαρμοζόταν περιοδικά μετά από κάθε άνοιγμά του. Στην περιφέρεια της θόλου παραμερίζονταν τα καμένα οστά, όστρακα αγγείων και διάφορα μικροευρήματα χαρακτηριστικά της ευμάρειας και της καλαισθησίας της τοπικής άρχουσας τάξης. Η μοναδικότητα μέχρι στιγμής του μνημείου στην ΒΔ Πελοπόννησο και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία υπαγορεύει την άποψη ότι έχουμε να κάνουμε με ταφικό μνημείο μιας σημαντικής μυκηναϊκής ηγεμονικής οικογένειας με έδρα την περιοχή και η οποία αντλούσε τον πλούτο και τη δύναμή της από την εύφορη πεδιάδα του Πηνειού. Η πορεία της ανασκαφικής έρευνας στο μνημείο και στο ευρύτερο περιβάλλον επιτρέπει να εμβαθύνουμε στον ιστορικό πυρήνα των μύθων που αναφέρονται στην περιοχή και ενδεχομένως να το συνδέσουμε με γνωστά ονόματα μυκηναίων βασιλέων.

 

Ημερομηνία εκδήλωσης:  25 &26  Μαΐου.

 

Ώρα εκδήλωσης: 9.00

 

Σημείο συνάντησης:  Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού

 

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  6939554931

 

 

(Χρήστος Ματζάνας)

 

Β. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων σάς προσκαλεί να συμμετέχετε στη θεματική περιήγηση με τίτλο «Ο άγνωστος βυζαντινός οικισμός της Ολυμπίας» που θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας το Σάββατο 27 Μαΐου και ώρα 18.00.

 

Η δράση στοχεύει στην προσπάθεια γνωριμίας του κοινού με τον εν πολλοίς άγνωστο αλλά σημαντικό για τα δεδομένα της εποχής χριστιανικό οικισμό που εγκαταστάθηκε και αναπτύχθηκε στο χώρο του αρχαίου ιερού της Ολυμπίας κατά την ύστερη αρχαιότητα και μετά την παύση των Αγώνων και της αρχαίας λατρείας. Με αφορμή τα σωζόμενα σήμερα κατάλοιπα της περιόδου θα επιχειρηθεί η ανασύσταση της μορφής και η παρουσίαση της λειτουργίας και της σημασίας του πρώιμου βυζαντινού οικισμού της Ολυμπίας, με γνώμονα τη σκέψη ότι η ιστορία του τόπου του ολυμπιακού ιερού σε μια εποχή όπου ουσιαστικά συντελείται η μετάβαση από τον αρχαίο στον μεσαιωνικό κόσμο δεν μπορεί παρά να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  Το θέμα της περιήγησης αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση του χώρου του φημισμένου και πολυύμνητου Ιερού και φέρνει στο προσκήνιο μια άγνωστη αλλά οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα περίοδο χρήσης του. Η ομορφιά του φυσικού τοπίου την ιδιαίτερη ώρα της δύσης του ήλιου επιλέγεται ως το ιδανικό πλαίσιο της προτεινόμενης περιήγησης.

 

Ως σημείο συνάντησης των συμμετεχόντων και αφετηρία της περιήγησης ορίζεται το πλάτωμα προ της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας.

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  2624022529

 

(Αθανασία Ράλλη – Τώνια Μουρτζίνη)

 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή, καθώς θα τηρηθεί αυστηρώς σειρά προτεραιότητας. | Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 40 άτομα. | 

 

Γ. Τὸ δὲ ἄλσος τὸ ἱερὸν τοῦ Διὸς… 

 

 

Ο πολιτιστικός πλούτος ενός τόπου δεν μπορεί να ιδωθεί αποκομμένος από το φυσικό του περιβάλλον. Στην περίπτωση της Ολυμπίας η φύση υπήρξε άρρηκτα δεμένη με το Ιερό, αποτελώντας μια αδιάσπαστη ενότητα, όπως άλλωστε μαρτυρά και το ίδιο το όνομα της Άλτεως (Άλτις=άλσος). Στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» προτείνεται η παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο θα απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με θέμα «Τὸ δὲ ἄλσος τὸ ἱερὸν τοῦ Διὸς…»  (Παυσανίας, ).

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει περίπατο και ξενάγηση των μαθητών στον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο, ο οποίος ιδρύθηκε μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2007  στις υπώρειες του Κρονίου όρους και φιλοξενεί πλήθος δέντρων, θάμνων και φυτών, τα οποία συνέθεταν από τους αρχαίους χρόνους την χλωρίδα της περιοχής. Στο τέλος της ξενάγησης τα παιδιά θα πληροφορηθούν με βιωματικό τρόπο για τρία βασικά είδη καλλιέργειας που μαρτυρούνται από την αρχαιότητα και συνεχίζουν μέχρι τις ημέρες μας: της ελιάς, του αμπελιού και των δημητριακών. Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των νέων ανθρώπων με το φυτικό πλούτο της περιοχής και τη σχέση του με τον πολιτισμό, αλλά και η καλλιέργεια του σεβασμού προς το περιβάλλον, βασική προϋπόθεση για την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης και ενός καλύτερου μέλλοντος. ‘Αλλωστε, «η δε μελέτη φύσεως αγαθά πλείονα δωρείται» (Επίχαρμος, 530-440 π.Χ.)

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 25-26 Μαΐου 2023.

 

Ώρα εκδήλωσης: 9.00 π.μ.

 

Σημείο συνάντησης:  Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας

 

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 2624022529 ή 23753, εσωτ. 232  

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον φετινό εορτασμό με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

 

Α. “Φανταστικά τοπία: Το φυσικό περιβάλλον στις μινωικές τοιχογραφίες”

 

Εκπαιδευτική δράση, με δήλωση συμμετοχής, για μαθητές Α΄, Β΄ και Γ΄ Δημοτικού, η οποία περιλαμβάνει α)ξενάγηση σε επιλεγμένες μινωικές τοιχογραφίες που απεικονίζουν στιγμιότυπα από τον κόσμο της  φύσης και β) καλλιτεχνικό εργαστήριο (ζωγραφικής, κολλάζ κ.ά).

Ημερομηνίες εκδήλωσης: Πέμπτη 25/5 και Παρασκευή 26/5

Ώρα εκδήλωσης: 9:00-10:30

Σημείο συνάντησης: Εκδοτήριο εισιτηρίων

Τηλέφωνο για δήλωση συμμετοχής, με σειρά προτεραιότητας: 2810-279064 (Τρίτη-Τετάρτη:10:00-12:00)

 

Β. «Φυτά και ζώα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου»

 

Το Μουσείο υποδέχεται μικρούς επισκέπτες με τις οικογένειές τους, για να εξερευνήσουν με τη βοήθεια ενός εκπαιδευτικού φυλλαδίου τον κόσμο των φυτών και των ζώων, μέσα από τα εκθέματα της προϊστορικής συλλογής του Μουσείου.

 

Ημερομηνίες εκδήλωσης: Σάββατο 27/5

Ώρα εκδήλωσης: 11:00-13:00

Σημείο συνάντησης: Εκδοτήριο εισιτηρίων

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

  2810-279064

 

 

 

Γ. «Ο κόσμος της φύσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου»

Περιήγηση στον κόσμο των ζώων, όπως αποτυπώνεται σε επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου.

Ημερομηνίες εκδήλωσης: Κυριακή 28/5

Ώρα εκδήλωσης: 11:00-13:00

Σημείο συνάντησης: Εκδοτήριο εισιτηρίων

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 

2810-279066

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

 

Με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας λαμβάνει μέρος και φέτος στον εορτασμό των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών, σχεδιάζοντας δράσεις για μαθητές Νηπιαγωγείων και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Με αφορμή τον εορτασμό, την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Φυτά και βότανα στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας". Μέσα από την επαφή με αντιπροσωπευτικά εκθέματα της μόνιμης συλλογής και ευχάριστες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην αυλή του μουσείου, το πρόγραμμα επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει σε θέματα προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος και να αναδείξει τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τον φυτικό κόσμο. Οι μικροί μαθητές, αφού περιηγηθούν στη μόνιμη έκθεση και ανακαλύψουν εκθέματα που απεικονίζουν φυτικά μοτίβα, θα πρασινίσουν τον κήπο του μουσείου φυτεύοντας λουλούδια, ενώ σε εικαστικό εργαστήρι που θα ακολουθήσει, θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα που θα αναρτηθούν στη σελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας στο Facebook.

 

Ημερομηνία εκδήλωσης:

 

26 Μαΐου 2023

 

Ώρα εκδήλωσης:

 

9.00-10.30, 10.30-12.00

 

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 

2665 0 21417, 28538 (Θεοδώρα Λάζου)

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

 

Α. Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2022 στο Γενί Τζαμί

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 εκπαιδευτικά προγράμματα στο Γενί Τζαμί και για μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σκοπό την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της δράσης θα αναφερθούμε σε αρχαίους μύθους και παραδόσεις για την ιερότητα των δέντρων, καθώς και στους συμβολισμούς του φυτικού κόσμου στις τέχνες και την αρχιτεκτονική από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους. Επίσης θα παίξουμε παιχνίδια εμπνευσμένα από τη μυθολογία

Ημερομηνία εκδήλωσης:

25-26/05/2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 9:00 και 11:30

 

Σημείο συνάντησης:

 Γενί Τζαμί (Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο), Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη.

 

Τηλέφωνο: 2313310442 (Ζ. Μπίλη), 2313310454 (Γ. Καρλιάμπας), 2313310418 (Όλγα Μπακιρτζή)

 

 

Β. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 την βιωματική εκπαιδευτική δράση «Απεικονίσεις της φύσης στην Αχειροποίητο» για σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες. Οι μαθητές καλούνται να εντοπίσουν μέσω της παρατήρησης απεικονίσεις εμπνευσμένες από τον φυσικό κόσμο στον εντοίχιο ψηφιδωτό διάκοσμο του μνημείου, όπως πτηνά, ψάρια, καρπούς, άνθη και φυλλώματα. Η δράση ολοκληρώνεται με εικαστικό εργαστήρι, ενώ μετά το πέρας της τα ζωγραφικά έργα των παιδιών θα εκτεθούν ψηφιακά.

  Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: Πέμπτη 25 Μαΐου και Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Ώρα εκδήλωσης: 10.00 -12:00

Σημείο συνάντησης: Αχειροποίητος, Οδός Αγίας Σοφίας, Θεσσαλονίκη 546 31

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό/Όνομα: 2313310439 (Χ. Σαρρηγιαννίδου)

 

Γ. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει θεματική περιήγηση στο Επταπύργιο στις 27 Μαΐου 2023, σε συνεργασία με το Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και κρατουμένων της ΜΚΟ «Άρσις». Η δράση απευθύνεται σε ομάδα αποφυλακιζομένων με στόχο την γνωριμία τους με το μνημείο και το περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται, καθώς και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Με μέσα τη διαδραστικότητα, τη συμμετοχικότητα και την επικοινωνία θα επιχειρήσουμε τη γνωριμία της ομάδας με ποικίλες πτυχές της ιστορίας του Επταπυργίου, αναδεικνύοντας την αρχαιολογική του αξία ως βυζαντινού φρουρίου και φωτίζοντας παράλληλα την «δύσκολη κληρονομιά» του μνημείου ως πρώην φυλακής. Ημερομηνία εκδήλωσης: 27/05/2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 12.00- 14.00

 

Σημείο συνάντησης: Επταπύργιο

 

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  2313310439 (Χ. Σαρρηγιαννίδου)

 

 

 

 

 

 

 

Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Α. Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργανώνεται, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί να επισκεφθούμε την Κυριακή 28 Μαΐου, τους μνημειακούς τάφους που βρίσκονται στον αρχαίο δρόμο που συνδέει την αρχαία Χαλάστρα με την αρχαία Σίνδο. Οι Μακεδονικοί τάφοι (ΙΙ, ΙΙΙ και IV), οι οποίοι σχετίζονται πιθανόν με αξιωματούχους του στρατού του μακεδονικού βασιλείου, οι κιβωτιόσχημοι με τα πολυτελή κτερίσματά τους και οι μεταγενέστεροι λακκοειδείς που «ανοίχθηκαν» στον τύμβο τους θα μας αποκαλύψουν τα ταφικά έθιμα και τις μεταθανάτιες αντιλήψεις στην αρχαία Μακεδονία από τους αρχαϊκούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους. 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 28 Μαΐου 2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 11 π.μ.

 

Σημείο συνάντησης: Είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο Μακεδονικού Τάφου ΙΙΙ

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  2310801428, Αθανασία Μουράτη, Άννα Παντή

 

Β. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης θα διεξαγάγει την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 αρχαιολογική περιήγηση στο λεκανοπέδιο της Καλαμαρίας, ύπαιθρο χώρα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής Θεσσαλονίκης. Ακολουθώντας την οδική πορεία στους πρόποδες του Χορτιάτη και με σταθμούς ιστάμενα μνημεία και μνημειακά σύνολα μεταβυζαντινής περιόδου, η δράση αποσκοπεί στην κατανόηση της οργάνωσης του παραγωγικού χώρου της πόλης μέσα από στιγμιότυπα της ιστορικής της πραγματικότητας κατά τους βυζαντινούς και οθωμανικούς χρόνους.

Αρχαιολογική διαδρομή: μεταβυζαντινό σύνολο ιαματικών λουτρών Σέδες (Λουτρά Θέρμης), μεταβυζαντινό συγκρότημα Πισσώνος/Pişona (Βασιλικά), μεταβυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου Βασιλικών, καθολικό βυζαντινής μονής Αγίου Ανδρέου Περιστεράς, μεταβυζαντινός ναός Αγίου Αθανασίου στο Λειβάδι. Η περιήγηση θα ολοκληρωθεί με πεζοπορική διαδρομή σε ορειβατικά μονοπάτια γύρω από το Λειβάδι.

Η δράση απευθύνεται σε συγκροτημένες ομάδες κοινού, χωρίς να αποκλείονται μεμονωμένοι επισκέπτες που σκοπεύουν να μετακινηθούν με ίδια μέσα, και προϋποθέτει την εκ των προτέρων έγκαιρη υποβολή δήλωσης συμμετοχής, για την οποία και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η διεξαγωγή της θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση των ισχυόντων προφυλακτικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

 

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 231 0801402 (ΕΦ.ΑΠΕ.Θ.), 697 8799444 (Ευθ. Ντάφου), 695 5332073 (Ευαγγ. Παπαθανασίου)

 

  

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας και φέτος στην επετειακή επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» 25-28 Μαΐου 2023 διοργανώνει, εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα τα χρυσά στεφάνια του μουσείου. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο γενικότερο πνεύμα του προγράμματος, που αφορά στην ευαισθητοποίηση των πολιτών κάθε ηλικίας για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και στη βιώσιμη ανάπτυξη.  Για τις ανάγκες της δράσης σχεδιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: Χρυσά στεφάνια, κλαδιά, φύλλα και άνθη.  Τις ημέρες του εορτασμού θα υλοποιηθούν τα εξής προγράμματα:

 

 

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία:

Χρυσά στεφάνια, κλαδιά, φύλλα και άνθη

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δ΄- Ε΄ τάξεων Δημοτικών Σχολείων. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος τα παιδιά θα γνωρίσουν τα χρυσά στεφάνια που εκτίθενται στο μουσείο, τον τρόπο με τον οποίο είναι κατασκευασμένα αλλά και τις  χρήσεις τους.  Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος θα ακολουθήσει εργαστήριο κατασκευής χάρτινου στεφανιού. Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσει το μαθητικό κοινό τους τρόπους με τους οποίους ο φυσικός κόσμος αποτέλεσε στην αρχαιότητα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ΑμεΑ:

Χρυσά στεφάνια, κλαδιά, φύλλα και άνθη

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίες. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τα χρυσά στεφάνια που εκτίθενται στο μουσείο, τον τρόπο με τον οποίο είναι κατασκευασμένα αλλά και τις  χρήσεις τους.  Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος θα ακολουθήσει εργαστήριο κατασκευής χάρτινου στεφανιού. Μέσω του προγράμματος το κοινό θα γνωρίσει τους τρόπους με τους οποίους ο φυσικός κόσμος αποτέλεσε στην αρχαιότητα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί σε μια εκπαιδευτική δράση, με επίκεντρο το περιβάλλον και τον πολιτισμό!

Ημερομηνία εκδήλωσης: Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 10:00 -12:00

 

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 

2313 310244, 2313 310201,  Κατερίνα Μπεχτσή

 

 

 

 

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχοντας στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» για δέκατη συνεχή χρονιά αναδεικνύει τον φυτικό κόσμο μέσα από τα εκθέματά του.

Οι φετινές δράσεις είναι οι εξής:

  • Ξεναγήσεις στον φυτικό κόσμο των Βυζαντινών μέσα από τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσής του από αρχαιολόγους του Μουσείου στις 25/5/2023, 12:00.
  • Προβολή αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ «Ούριακος», 48΄, 2019, σε σκηνοθεσία της Ε. Στούμπου-Κατσαμούρη και επιστημονική επιμέλεια καθ. Νίκου Ευστρατίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ανασκαφέα με έμφαση στην κλιματική αλλαγή στον προϊστορικό Αιγιακό χώρο και την συνακόλουθη μετακίνηση πληθυσμών. Αμφιθέατρο Μουσείου «Μελίνα Μερκούρη» στις 25/5/2023, 19:00.
  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην μόνιμη έκθεση προσαρμοσμένο στη θεματική της ημέρας από αρχαιολόγο-μουσειολόγο του Μουσείου στις 26/5/2023, 12:00.

·        Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2313306420

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

 

Α. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του εορτασμού των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών 2023, θα υλοποιήσει στις 25 και 26 Μαΐου 2023, τις παρακάτω δράσεις:

Κάστρο Ιωαννίνων

Στις 25 Μαΐου 2023, στο Κάστρο των Ιωαννίνων, θα υλοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση “Μαθαίνουμε, αγαπάμε, προστατεύουμε. Φυσικό περιβάλλον και μνημεία του Κάστρου Ιωάννινων ”  για μαθητές Γ΄ Δημοτικού, σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων – Καπλάνειο και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ίδιου σχολείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτική περιήγηση στο Κάστρο Ιωαννίνων (τείχος, ακροπόλεις και μνημεία) με ειδικότερη αναφορά στο διαχρονικό ρόλο της λίμνης σε σχέση με το Κάστρο και τον οικισμό του, στο θέμα της αλλαγής του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, καθώς και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα διατήρησης και προστασίας των μνημείων. Η δράση θα ολοκληρωθεί με δεντροφύτευση στο Ιτς Καλέ και συμβολική υιοθεσία του νέου δέντρου από τους μαθητές. Στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τα μνημεία του Κάστρου αλλά και τις ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης των Ιωαννίνων. Παράλληλα η ενεργή συμμετοχή των μαθητών με την πράξη της δεντροφύτευσης θα συμβάλει στην ανάπτυξη «δεσμών» των μικρών μαθητών με την τοπική πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 25.05.2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 9.30-12.00

 

Σημείο συνάντησης: Παραλίμνιος Ιωαννίνων, έξω από τη βόρεια πύλη του Κάστρου

 

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΚΟΡΤΖΗ, 265139580

ΣΟΦΙΑ ΚΙΓΚΑ, 2651001067

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Στις 25 και 26 Μαΐου 2023, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση «Στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων». Αξιοποιώντας την θέα από τον Κήπο του Μουσείου (ανατολική είσοδος) θα γίνει αναφορά στη λίμνη Παμβώτιδα, στο Ασλάν Τζαμί και στον λόφο της Καστρίτσας, που είναι ορατά από το σημείο. Θα ακολουθήσει κυνήγι θησαυρού, κατά την διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν – λύνοντας σύντομους γρίφους – αντίγραφα αρχαίων ευρημάτων του Μουσείου, που θα έχουν κρυφτεί από τους υπεύθυνους της δράσης σε σημεία του κήπου. Η δράση απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 25-26.05.2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 9.30-11.30

 

Σημείο συνάντησης: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

 

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, 2651001078

ΓΕΩΡΓΟΣ ΚΥΡΚΟΣ, 2651001063

Αρχαιολογικός χώρος Βίτσας

Στις 25 Μαΐου 2023, στον Αρχαιολογικό Χώρο Βίτσας θα υλοποιηθεί η  εκπαιδευτική δράση «Βίτσα Ζαγορίου. Διαδρομές στο χώρο και τον χρόνο», σε συνεργασία με  τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου.

Μέσω της περιήγησης σε ιστάμενα μνημεία και εναπομείναντα ίχνη της ανθρώπινης δραστηριότητας από τα κλασικά έως τα νεώτερα χρόνια στην περιοχή της Βίτσας, καταδεικνύεται η στενή σχέση ανθρώπινης δραστηριότητας και φυσικού περιβάλλοντος, που επίσης αποτελεί μνημείο φυσικής κληρονομιάς και επηρεάζει καθοριστικά την ανθρώπινη πολιτιστική δράση. Δίνεται έμφαση στη διαλεκτική σχέση ανθρώπου-περιβάλλοντος και την ανάγκη σεβασμού των χαρακτηριστικών της φύσης αλλά και των πόρων που αντλεί ο άνθρωπος από αυτήν. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού.

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 

 

Υπεύθυνος εκδήλωσης: ΙΟΥΛΙΑ ΚΑΤΣΑΔΗΜΑ , ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΗΜΟΥ

 

Τηλέφωνο: 2651001076

 

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας συμμετέχοντας στην επικοινωνιακή δράση του ΥΠ.ΠΟ.Α «Πράσινες Πολιτιστικές διαδρομές» για το 2023 διοργανώνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

α) Την Πέμπτη 25 Μαϊου και ώρα 10:00 θεματική περιήγηση στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας από αρχαιολόγους της ΕΦΑ Καρδίτσας για μαθητές και ευρύ κοινό κατόπιν συνεννόησης. Η ξενάγηση θα επικεντρωθεί σε εκθέματα, που αναδεικνύουν τη διαχρονική σχέση αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και τη διαχείριση του φυσικού πλούτου κατά την αρχαιότητα.

β) Την Παρασκευή 26 Μαΐου και ώρα 10.00 θα πραγματοποιηθεί περίπατος στον Αρχαιολογικό Χώρο του αρχαϊκού ναού Απόλλωνα αρχαίας Μητρόπολης για μαθητές Β/θμιας εκπαίδευσης και ευρύ κοινό με ελεύθερη συμμετοχή. Με αφετηρία το χωριό Μητρόπολη θα ξεκινήσει περίπατος των συμμετεχόντων προς τον αρχαιολογικό χώρο του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα, κτισμένου σε ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους. Φθάνοντας στον αρχαιολογικό χώρο θα γίνει ξενάγηση από τους αρχαιολόγους στα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ενός από τους σημαντικότερους σωζόμενους ναούς του 6ου αι. π.Χ. στη Θεσσαλία, δίνοντας έμφαση στα μοναδικά γλυπτά διακοσμητικά μοτίβα των κιονοκράνων και στον ζωγραφικό διάκοσμο της σίμης, εμπνευσμένα από τη φύση.

γ) Την Παρασκευή 26 Μαΐου και ώρα 11.00 θα πραγματοποιηθεί περίπατος με συνοδεία αρχαιολόγου στον Αρχαιολογικό Χώρο Καλλίθηρου. Στη δράση θα λάβει μέρος ομάδα μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Καλλιθήρου, ενώ η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους τους ενδιαφερομένους.

Με αφετηρία την κεντρική πλατεία του Καλλίθηρου οι συμμετέχοντες αρχικά θα περιηγηθούν με την καθοδήγηση αρχαιολόγων της Εφορείας Καρδίτσας μέσα στον σύγχρονο οικισμό, με σκοπό την ανακάλυψη των διάσπαρτων σωζόμενων καταλοίπων της υποκείμενης αρχαίας πόλης. Η πολιτιστική διαδρομή θα ολοκληρωθεί με ανάβαση στην αρχαία και βυζαντινή Ακρόπολη και τον ναό του Αγ. Αθανασίου πάνω στον ομώνυμο λόφο. Μέσα από την περιήγηση ανάμεσα στους σύγχρονους και τους αρχαίους δρόμους, στα σύγχρονα και στα αρχαία σπίτια, στα μνημεία του πολιτισμού και στα μνημεία της φύσης, θα δοθούν αφορμές για σκέψεις και συζητήσεις για ένα βιώσιμο και ελπιδοφόρο μέλλον σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο.

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

ΕΦΑ Καρδίτσας, Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 2441079382 & 2441061564, (Δευτ. – Παρ., 9.00-13.00) μέχρι την Τρίτη 16 Μαΐου 2023

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» οργανώνει από την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023  ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας .

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της σχέση του Παλαιού Φρουρίου σήμερα με το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον και η ανάγκη προστασίας τους

 

 

Ωράριο περιηγήσεων: 09:00-14:00

Δηλώσεις συμμετοχής τηλεφωνικά στα 2661048310/48120 ή

                                 ηλεκτρονικά στο efaker@culture.gr

 

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  26610 48310/48120 (Αγγελική Ροδίτη)

 

 

 

 

 

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

 

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας συμμετέχει στο πλαίσιο της επετειακής επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Μαΐου με την δράση για το ευρύ κοινό «Ζωγραφίζοντας την Άνοιξη», ώρα 09:00-12:00.

Θα πραγματοποιηθεί διάθεση ενημερωτικού εντύπου και τετραδίου επιζωγραφισμού, που θα οδηγεί τον επισκέπτη σε προκαθορισμένους σταθμούς στα ασιατικά έργα τέχνης στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου. Ο επισκέπτης καλείται αντλώντας έμπνευση από τα επιλεγμένα εκθέματα να δημιουργήσει την δική του εικαστική σύνθεση.

 

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:


26610 30443, εσωτερικό 12  (Χριστίνα Πανέρα, Μιχάλης Τριβυζάς,  Γιώτα Βασιλειάδου)

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας-Ιθάκης

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, συμμετέχοντας στην επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», διοργανώνει στο πλαίσιο του εορτασμού για το 2023 τις παρακάτω δράσεις:

 

1.                Παρασκευή, 26 Μαΐου  2023

«Ψηφοθετώντας στα μονοπάτια της αρχαίας Σάμης»

Εκπαιδευτική δράση με συμμετοχή  σχολικών μονάδων της  Α΄/βάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας  η οποία  διαρθρώνεται σε τρείς ενότητες: α) αρχαιολογικός περίπατος στις αρχαιότητες της Σάμης, β) παρουσίαση - ενημέρωση για μνημεία της Σάμης που κοσμούνταν με ψηφιδωτά δάπεδα και γ) δημιουργική ενασχόληση με την κατασκευή ψηφιδωτών στον αύλειο χώρο της Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης.

Θα πραγματοποιηθούν δύο (2) περιηγήσεις, η πρώτη  από 9:00΄΄ -10:30΄΄π.μ. και η δεύτερη από 11:00΄΄ π.μ. -12:30΄΄ μ. μ.

Σημείο συνάντησης: Είσοδος Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης

Κατά την ημέρα της εκδήλωσης  η είσοδος στην Αρχαιολογική Συλλογή Σάμης θα είναι  ελεύθερη για το συμμετέχον κοινό.

 

2.                Σαββατο 27 Μαϊου 2023

«Περίπατος στο ενετικό γεφύρι των Γριζάτων»

 

Περίπατος με ξενάγηση από αρχαιολόγους της ΕΦΑ Κεφαλληνίας και Ιθάκης και εκπροσώπους του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Το κοινό ακολουθώντας μια καταπράσινη διαδρομή, θα καταλήξει στο ενετικό γεφύρι Γριζάτων και τα ερείπια ενός νερόμυλου. Τη δράση θα πλαισιώσουν διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους.

Ώρα εκδήλωσης: 10:00

Σημείο συνάντησης: Διασταύρωση ΕΟ Αργοστολίου Σάμης – Γριζάτα, είσοδος

περιπατητικού μονοπατιού

 

3.                Κυριακή, 28 Μαΐου 2023

«Περιήγηση στον ερειπωμένο οικισμό Παλαιοχώρας στο Περαχώρι Ιθάκης»

 

Περίπατος, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιθάκης, με ξενάγηση από αρχαιολόγο της ΕΦΑΚΕΦΙ στον οικισμό της Παλαιοχώρας, που ανάγεται στους ενετικούς χρόνους. Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από τον οικισμό της Παλαιοχώρας και θα καταλήξει στο Βαθύ μέσω συγκεκριμένης περιπατητικής διαδρομής, με ενδιάμεσες στάσεις σε ναούς και κτίρια του οικισμού.

 

Ώρα εκδήλωσης: 9:30

Σημείο συνάντησης: α) Πλατεία Βαθέος (μετάβαση με λεωφορείο από το Βαθύ στο              

                                        Περαχώρι). Για το λεωφορείο απαιτείται τηλεφωνική 

                                        κράτηση στο τηλέφωνο της ΕΦΑΚΕΦΙ 2671027546 και θα

                                        τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Ώρα συνάντησης 9:00

                        β) Είσοδος οικισμού Παλαιοχώρας (στην αρχή του

                             μονοπατιού). Ώρα συνάντησης 9:15

 

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2671027546

 

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΙΛΚΙΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς

Α. Δραστηριότητα που περιλαμβάνει γνωριμία με τον μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Αθανασίου και τον ελληνιστικό ταφικό τύμβο στην αυλή του ναού, έχοντας στην κορυφή της το καμπαναριό του. Στη συνέχεια, μέσω αγροτικών δρομίσκων θα επισκεφτούμε τους 2 ελληνιστικούς ταφικούς τύμβους, περ. 1 χλμ. έξω από τον οικισμό. Επιτόπια, θα παρουσιαστεί η ιστορία των ταφικών μνημείων, που ανήκαν στην νεκρόπολη των ντόπιων γαιοκτημόνων,  καθώς και της αρχαίας πόλης που συνδέεται με αυτούς (σε απόσταση περ. 350 μ) και βρίσκεται σε γειτονικό χαμηλό ύψωμα (τράπεζα). Η δραστηριότητα θα ολοκληρωθεί με πικ νικ στις όχθες του Γοργόπη ποταμού με τα γάργαρα κρύα νερα από το Πάικο, δίπλα στην αρχαία πόλη.

Η εκδήλωση απευθύνεται στην Ε΄ και Στ΄ τάξη των Δημοτικών  Σχολείων. Οι μαθητές πρέπει να έχουν μαζί τους σάντουιτς και νερό και να φορούν καπέλο και αθλητικά παπούτσια.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 25-5-2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 10.00-13.00

 

Σημείο συνάντησης: Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου στην Τούμπα

 

Τηλέφωνο: 23410 22005, 23410 76661 (καθημερινές 08.00 -15.00) Γεωργία Στρατούλη - Μαγδαληνή Παρχαρίδου - Ιωάννα Ζαμπουνίδου

 

Β. Η εκδήλωση αποτελεί μιαν αντίστροφη χρονικά συνάντηση-περιήγηση με την ιστορία στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Ευρωπού στη σκιά του Πάικου.

Με αφετηρία τον τουρμπέ των οθωμανικών χρόνων στον οικισμό της Μεσιάς, θα γνωρίσουμε την ιστορία των προσφύγων από το Ελβασάνιον της Κωνσταντινούπολης, που το 1924 εγκαταστάθηκαν στη Μεσιά και λειτούργησαν τον τουρμπέ ως ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Θα συνεχίσουμε με το… αόρατο σήμερα μουσουλμανικό φιλανθρωπικό συγκρότημα του Μπαμπά-κιοϊ (σημ. Μεσιά), αλλά και τον ταφικό τύμβο της τοπικής αριστοκρατίας των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων στα περίχωρα του οικισμού.

Στη συνέχεια θα περπατήσουμε στον αρχαίο δρόμο που ένωνε την Πέλλα, την πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου, με την Ευρωπαίων Πόλιν, μέσω αγροτικής περιοχής και χωμάτινους δρόμους πλάι σε σιταροχώραφα και αμπελώνες στη χώρα άλλοτε  αρχαίας Ευρωπού με επιβλητικά ταφικά μνημεία και αγροικίες.

Θα καταλήξουμε στον αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού με επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης, τον αρχαίο οικισμό με ρωμαϊκό κλίβανο και επισκέψιμη νεκρόπολη ρωμαϊκών και παλιοχριστιανικών χρόνων.  Εκεί, θα ολοκληρώσουμε την περιήγησή μας με τους ήχους των Χάλκινων', οίνους ΠΟΠ και τοπικά εδέσματα.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 27 – 5- 2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 10.00-14.00

 

Σημείο συνάντησης: Τ.Κ. Μεσιάς Δήμου Παιονίας, Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

 

Τηλέφωνο: 23410 22005, 23410 76661 (καθημερινές 8.00-15.00) Γεωργία Στρατούλη - Μαγδαληνή Παρχαρίδου

 

Γ. Η ρωμαϊκή πόλη στο Παλατιανό Κιλκίς: περιήγηση στον κόσμο των φυτών

Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε ενήλικο κοινό και περιλαμβάνει αρχικά θεματική περιήγηση  στον αρχαιολογικό  χώρο του  Παλατιανού των Κρουσσίων του Δήμου Κιλκίς που θα αφορά στην θέση της γυναίκας στην ρωμαϊκή πόλη του Παλατιανού. Στην συνέχεια  η κ. Νίκη Τσούκα, Γεωπόνος και Διδάκτωρ του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, θα μιλήσει  σχετικά με τις καλλυντικές και χρωστικές ιδιότητας των φυτών από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Κιλκίς. Στο τέλος, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα παρακολουθήσουν  επίδειξη βαφής υφάσματος από φυτά.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 26 – 5- 2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 10.00-13.00

 

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός χώρος Παλατιανού

Τηλέφωνο: 23410 22005, 23410 76661 (καθημερινές 08.00 – 15.00) Γεωργία Στρατούλη – Μαρία Φαρμάκη – Νεκτάριος Πουλακάκης

 

 

Δ. ΤΗΝ ΆΝΟΙΞΗ ΤΗΝ ΒΡΙΣΚΕΙΣ…. ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙΑΝΟ.  Περιήγηση   στον κόσμο των φυτών και στην ρωμαϊκή πόλη.

Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε ενήλικο κοινό και περιλαμβάνει αρχικά  περιήγηση  στην ρωμαϊκή  στο  Παλατιανού,  στα  Κρούσσια όρη  του Δήμου Κιλκίς.   Στην συνέχεια 

η Δρ Νίκη Τσούκα, Γεωπόνος, θα μιλήσει  σχετικά με τις καλλυντικές και χρωστικές ιδιότητες των φυτών από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Κιλκίς.  Επίσης, ο κ. Βασίλης Ιωαννίδης, γεωπόνος, θα μυήσει το κοινό στον κόσμο των ιδιαίτερων και μοναδικών φυτών που φύονται στην περιοχή της ρωμαϊκής πόλης. Τέλος, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν  επίδειξη βαφής υφάσματος από φυτά.

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 26 – 5- 2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 10.00-13.00

 

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός χώρος Παλατιανού

 

 

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

23410 22005, 23410 76661 (καθημερινές 08.00 – 15.00) (Μαρία Φαρμάκη Νεκτάριος Πουλακάκης)

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφορεία Αρχαιολογικών Κοζάνης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, σε συνεργασία με τον Δήμο Εορδαίας συμμετέχει και φέτος στην επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη διοργάνωση σειράς επισκέψεων και ξεναγήσεων στον Μακεδονικό Τάφο Σπηλιάς Εορδαίας. Το συγκεκριμένο μνημείο, το οποίο είναι συνήθως ανοιχτό μόνο κατόπιν προσυνεννόησης, θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό με την παρουσία φυλάκων από τις 10:00 έως τις 14:00 για το χρονικό διάστημα από την Πέμπτη 25 έως και την Κυριακή 28 Μαΐου 2023.

Στον Μακεδονικό Τάφο της Σπηλιάς Εορδαίας, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες μαθητών από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθεί πινακίδα  με ενημερωτικό κείμενο και φωτογραφίες των ευρημάτων του τάφου για το ευρύτερο κοινό και τους μεμονωμένους επισκέπτες.

 

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 

1.      24610 39667 ( Γιώργος Καρακαλπατσίδης)

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας

Α. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας θα υλοποιήσει την Πέμπτη 25 Μαΐου εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Διαχρονικό Μουσείο με θέμα «Μυθ-ιστορίες με Ζωάκια». Μαθητές νηπιαγωγείου θα περιηγηθούν στον χώρο της μόνιμης έκθεσης, για να ανακαλύψουν τα ζωάκια του Μουσείου μας, συμμετέχοντας σε μια διαδικασία διασκεδαστική, που θα τους φέρει σε επαφή με τη μυθολογία, την ιστορία και τις ποικίλες μορφές της τέχνης. Το πρόγραμμα για τους μικρούς φίλους μας θα ολοκληρωθεί με μια χαρούμενη αναζήτηση - έκπληξη στους δροσερούς κήπους γύρω από το Μουσείο, κατά την οποία θα ανακαλύψουν τα «πράσινα» ζωάκια μας!

Β. Στο ίδιο πλαίσιο, η υπηρεσία μας το Σάββατο 27 Μαΐου πρόκειται να διοργανώσει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου περίπατο και θεματική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Καστρί Δολίχης, με στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Πρόκειται για οχυρωμένη παλαιοχριστιανική ακρόπολη, χτισμένη σε στρατηγική θέση, κοντά σε διαβάσεις και περάσματα που οδηγούσαν από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία, από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα. Στο σημείο αυτό εκτός των άλλων κτισμάτων έχουν αποκαλυφθεί και τρεις παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Επίσης, σώζονται προγενέστερα ελληνιστικά και ρωμαϊκά ευρήματα. Στη δράση συμμετέχουν ο Δήμος Ελασσόνας και τοπικοί φορείς.

Την Πέμπτη 25 Μαΐου η είσοδος στο Διαχρονικό Μουσείο θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 25/05/2023, Β. 27/05/2023

 

 

Ώρα εκδήλωσης: A.9:00π.μ., 10.00 π.μ.

B. 9:30 π.μ.

 

 

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

2413508227(Κατερίνα Ζάχου)

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

-        Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων-(Γραφείο Εναλίων Αρχαιοτήτων Κρήτης)

 

 

Η Κρητική πόλη του αρχαίου Ολούντος, τα λείψανα της οποίας εντοπίζεται στον ισθμό του Πόρου, στον κόλπο της σημερινής Ελούντας, βρισκόταν στο ένα από τα δύο φυσικά λιμάνια της βόρειας ακτής της Κρήτης (κόλποι Σούδας και Ελούντας). Από τις αρχαίες πηγές συνάγεται ότι επρόκειτο για οργανωμένη και εξωστρεφή πόλη, στην οποία υπήρχαν οι γνωστές δομές οργάνωσης των Κρητικών πολιτειών.  Με το πλεονέκτημα ασφαλών αγκυροβολίων σχεδόν για όλους τους καιρούς, αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στο ναυτικό δρομολόγιο που διέπλεε από βόρεια την Κρήτη και επικοινωνούσε με τα νησιά των Κυκλάδων και του Ανατολικού Αιγαίου.

 

Οι σποραδικές σωστικές ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου και ιδιαίτερα στην περιοχή των Αλυκών και του Πόρου, στο σημείο όπου ενώνεται η χερσόνησος της Κολοκύθας με την Κρήτη, δείχνουν τη χρήση του χώρου ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Η πόλη βρίσκεται σε ιδιαίτερη ακμή στα ιστορικά χρόνια μέχρι και την πρώτη βυζαντινή περίοδο, οπότε εγκαταλείπεται και πιθανότατα ξεκινά η βύθισή της εξαιτίας γεωλογικών αιτίων.

 

Η υποβρύχια γεωαρχαιολογική έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών από το 2017 μέχρι το 2021 διερεύνησε και αποτύπωσε τα κατάλοιπα που βρίσκονται βυθισμένα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Ελούντας και των ακτών του.

 

Η προτεινόμενη δράση περιλαμβάνει την περιήγηση από το σημείο των Αλυκών, στον Πόρο, μέχρι τον κόλπο της Κολοκύθας στα ανατολικά της ομώνυμης χερσονήσου (Νησί), όπου εντοπίζονται τα κατάλοιπα πρωτοβυζαντινής βασιλικής, τμήμα της οποίας έχει αποσυντεθεί από τη δράση των κυμάτων. Η διαδρομή συνδυάζει το πολιτιστικό με το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον της Ανατολικής Κρήτης και του Κρητικού Πελάγους, ενώ στη διαδρομή είναι ορατά πλήθος στοιχείων παραδοσιακών δομών (ξερολιθιές, αλώνια, καλτερίμια, κλπ.).

Συνεργαζόμενοι φορείς/φορείς που στηρίζουν τις εκδηλώσεις:

-        Δήμος Αγ. Νικολάου και Δημοτική Ενότητα Ελούντας

 

Επιλεγμένο Μουσείο / Μνημείο / Χώρος:

-        Ενάλιος αρχαιολογικός χώρος κόλπου Ελούντας

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 28.5.2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 9:30

 

Σημείο συνάντησης: Αλυκές Ελούντας

 

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 

-        2810228541 / Ελπίδα Σταματάκη

 

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΣΒΟΥ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου/ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Α. Στο πλαίσιο της δράσης Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προγραμματίζουν φέτος για πρώτη φορά εκδηλώσεις στην Λήμνο για τις 27 και 28 Μαϊου 2023.

    Συγκεκριμένα για τις 27 Μαΐου, με σημείο συνάντησης το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου, προτείνεται περιήγηση σε μνημεία της πόλης της Μύρινας και σε θέσεις όπου κατά το παρελθόν οι ανασκαφές αποκάλυψαν σπουδαίες αρχαιότητες. Ο περίπατος θα καταλήξει στο Μουσείο Παιδικού Παιχνιδιού, στον τούρκικο γιαλό.

    Την Κυριακή, 28 Μαΐου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο εμβληματικό μνημείο του Φρουρίου, και στα οθωμανικά μνημεία, να τα γνωρίσουν από κοντά, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον αλλά και το γραφικό αστικό τοπίο, μέσα στο οποίο διατηρούνται οι εν λόγω αρχαιότητες. Επίσης θα ενημερωθούν για την ηφαιστειότητα και της ηφαιστειακές γενέσεις του Κάστρου Λήμνου.

   Επίσης, θα περιηγηθούν στον χώρο που παλαιού λιμανιού της Μύρινας, όπου  κατά την ύστερη οθωμανική περίοδο ήκμασε μουσουλμανική συνοικία, από την οποία διατηρούνται δύο κρήνες, η κρήνη επί της οδού Π. Κυδά και η κρήνη στην ιδιοκτησία Παντελιά, καθώς και κτιριακά κατάλοιπα ενός μουσουλμανικού μοναστηριακού συγκροτήματος (χώρος σύναξης δερβίσιδων- Sema hane) και η μνημειακή είσοδος στο συγκρότημα -Kemerli Giris.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Σάββατο, 27 Μαΐου και Κυριακή, 28 Μαΐου

 

Ώρα εκδήλωσης: 10 π.μ.

 

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου (για το Σάββατο) και έναρξη μονοπατιού πρόσβασης στο Κάστρο, επί της οδού Νεφέλης (για την Κυριακή)

Τηλέφωνο: 22540-24091

 

  Β. Όπως κάθε χρόνο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, στο πλαίσιο των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών, οργανώνουν περιήγηση σε αρχαιολογικά και γεωλογικά μνημεία του νησιού. Για φέτος επιλέχτηκε η περιοχή της κεντρικής Λέσβου, και συγκεκριμένα θέσεις πέριξ του μυχού του κόλπου της Καλλονής. Η περιήγηση θα ξεκινήσει από την πόλη της Μυτιλήνης, με πρώτη στάση το οχυρό και το εκκλησάκι της Αγιάς-Φωτιάς. Πρόκειται για ένα από τα λιγοστά αρχαία οχυρά της κεντρικής Λέσβου με απόλυτη εποπτεία στον κόλπο της Καλλονής έως και το στόμιό του στα νότια. Θα συνεχίσουμε στους υγροβιότοπους και τις αλυκές του κόλπου της Καλλονής, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε για το οικολογικό σύστημα της περιοχής και τα σπάνια είδη μεταναστευτικών πουλιών που απαντώνται εδώ.  Στη συνέχεια θα ανηφορίσουμε στον μεσόγειο λόφο της αρχαίας Αρίσβης, όπου σώζονται επιφανειακά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, το τείχος του 8ου αιώνα π.Χ., αλλά και το βυζαντινό καστράκι.

    Θα συνεχίσουμε την περιήγησή μας στο μοναστήρι της Μυρτιδιώτισσας και στην συνέχεια θα επισκεφθούμε τη Μονή Λιμώνος. Θα τερματίσουμε στη Σκάλα Καλλονής, όπου θα επισκεφτούμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της Καλλονής.

Για το τέλος ουζάκι και ψαρομεζέδες!

 

 Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή, 28 Μαΐου

 

Ώρα εκδήλωσης: 8.30 π.μ.

 

Σημείο συνάντησης: Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης/Άγαλμα Μικρασιάτισσας Μάνας

 

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 6949617068 (Κ. Ρούγγου)

 

 

 

 

 

          ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχοντας στον εορτασμό των «Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών 2023»,  θα υλοποιήσει την Παρασκευή, 26 Μαΐου στον Αρχαιολογικό Χώρο του λόφου της Γορίτσας εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο θα απευθύνεται σε μαθητές της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδρομές στα μονοπάτια της αρχαίας πόλης με στάσεις στα ορατά κατάλοιπα σημαντικών μνημείων της. Οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν αρχικά το Ταφικό μνημείο, που αποτελεί τμήμα του δυτικού νεκροταφείου έξω από τα οχυρωματικά τείχη της πόλης. Στη συνέχεια, περνώντας από τη Δυτική Πύλη θα ανέλθουν τον λόφο από μονοπάτι, θα περάσουν από το σημείο όπου εκτείνονταν ο πολεοδομικός ιστός της αρχαίας πόλης και από τις δύο πλατείες στο ανατολικό πλάτωμα του λόφου με τελική κατάληψη την Ακρόπολη της πόλης. Για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα αξιοποιηθούν πανοραμικές και στερεοσκοπικές φωτογραφίες, η θέαση των τελευταίων πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικών γυαλιών, εποπτικό υλικό και video επαυξημένης πραγματικότητας, ώστε να γίνει κατανοητός ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο αμυντικός ρόλος των οχυρωματικών έργων.

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να αντιληφθούν τα παιδιά τον βασικό πολεοδομικό σχεδιασμό μιας ελληνιστικής πόλης και να μελετήσουν τον βασικό τύπο της ελληνιστικής οικίας και τον οικιακό εξοπλισμό της. Για την επίτευξη του στόχου τα παιδιά χρησιμοποιώντας έναν χάρτη, που έχει σχεδιαστεί από την ομάδα εργασίας, με τα βασικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου θα αναγνωρίζουν τα μνημεία στην πορεία τους. Στο τέλος θα εντάξουν στην κάτοψη μιας ελληνιστικής οικίας φωτογραφίες χαρακτηριστικών αντικειμένων που έχουν προκύψει από τις ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Παρασκευή  26 Μαΐου 2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 10:00π.μ.

 

Σημείο συνάντησης:  Πρόποδες λόφου Γορίτσας (προσκοπικές εγκαταστάσεις).

 

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

 24210-76278 (Ιωάννα Μαμαλούδη)

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Α. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» 25-28 Μαΐου 2023 θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 26 -05-2023 και ώρα 10:00π.μ με 12:00 το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Πάμε Θέατρο;» στο θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης. Η δράση απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή άλλη οργανωμένη ομάδα κοινού που θα επιλέξει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Η είσοδος και η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας 27210-63100(118). (Κατερίνα Τζαμουράνη και Μαίρη Τσουλάκου)

Ημερομηνία εκδήλωσης: 26-5-2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 10:00π.μ- 12:00

 

Σημείο συνάντησης: Είσοδος Αρχαιολογικού Χώρου Αρχαίας Μεσσήνης

 

 

Β.  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» 25-28 Μαΐου 2023 και με την ευκαιρία της πρόσφατης ολοκλήρωσης του έργου αποκατάστασης του ΒΔ Πύργου του κάστρου Ανδρούσας, θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 28-05-2023 και ώρα 11:00π.μ με 12:00 ξενάγηση στον χώρο του κάστρου

Ημερομηνία εκδήλωσης: 28-5-2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 11:00π.μ- 12:00

 

Σημείο συνάντησης: Κάστρο Ανδρούσας

 

Τηλέφωνο: 27210-22534

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης καλεί το κοινό της Ξάνθης να αδράξει την ευκαιρία και να εξορμήσει σε μία περιήγηση σε χώρους όπου το περιβάλλον και τα μνημεία βρίσκονται σε αγαστή αρμονία. Επιδιώκοντας εναλλακτικές προσεγγίσεις προτείνονται δύο διαδρομές: η πρώτη για τους λάτρεις του ποδηλάτου και η δεύτερη για εκείνους που δεν εγκαταλείπουν το αυτοκίνητο αλλά εμπιστεύονται και τις περιπατητικές τους ικανότητες. Με οδηγούς τους αρχαιολόγους της ΕΦ.Α. Ξάνθης θα  εξερευνήσουμε μνημεία που σχετίζονται με την αρχαία πόλη των Αβδήρων (τείχη, λιμενικές κατασκευές, τύμβους, ταφικά μνημεία, αγροικίες, λατομεία) και βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από αυτή. Τα μνημεία έχουν αναδειχθεί πρόσφατα με ήπιες επεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ υποέργου «Ενοποίηση σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος Αβδήρων και Πόρων».

Σε όσους επιλέξουν την ποδηλατική διαδρομή συστήνεται να συμμετάσχουν με το δικό τους ποδήλατο. Εναλλακτικά, η Εφορεία είναι σε θέση να παράσχει δωρεάν έως δέκα ποδήλατα σε ενδιαφερόμενους. Για την αυτοκινητιστική διαδρομή είναι απαραίτητη η χρήση ιδιωτικού αυτοκινήτου που να δύναται να κινηθεί σε ομαλό χωματόδρομο. Οι διαδρομές θα καταλήξουν στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων, όπου θα ακολουθήσει περιήγηση και ξεκούραση. Στους συμμετέχοντες θα διανεμηθούν δωρεάν ενημερωτικά φυλλάδια. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο του μουσείου Αβδήρων.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή, 28 Μαΐου 2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 11:00 π.μ.

 

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων

 

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  2541051003  Σοφία Ζουρνατζή, Αθηνά Σάρου

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας

Στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Επιγραφικής και Παπυρολογίας του Α.Π.Θ. και το Γυμνάσιο Μακρυγιάλου, διοργανώνει εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Οι διαδρομές της γραφής μέσα από τα ενεπίγραφα μνημεία της βόρειας Πιερίας».

Η δράση θα υλοποιηθεί στην Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου την Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023, με τη συμμετοχή των μαθητών της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Μακρυγιάλου.

 

Στόχος της δράσης είναι να ανιχνεύσουν οι μαθητές την πορεία της αλφαβητικής γραφής, με αφετηρία ένα μοναδικό σύνολο πρώιμων επιγραφών από την αρχαία Μεθώνη. Να γνωρίσουν τα αλφάβητα, τους τρόπους χάραξης των γραμμάτων, τα υλικά και τα εργαλεία γραφής κατά την αρχαιότητα, αλλά και την αναγκαιότητα και χρήση των επιγραφών σε όλες τις εκφάνσεις του καθημερινού βίου των αρχαίων.

 

Η δράση περιλαμβάνει παρουσίαση επιλεγμένων εκθεμάτων, σεμινάριο επιγραφικής και βιωματικό εργαστήριο κατασκευής εκτύπων επιγραφών.

 

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 26/05/2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 10.00. – 13.00

 

Τηλέφωνο: 23530 41593

 

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας συμμετέχοντας στον εορτασμό της επετειακής επικοινωνιακής δράσης του ΥΠΠΟΑ «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» (25-28 Μαΐου 2023), με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας, σχεδίασε μία σειρά εκδηλώσεων τόσο για τη μαθητική κοινότητα όσο και το ευρύ κοινό.

 

Φυτά και ζώα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

Εκπαιδευτική δράση, η οποία εστιάζει στα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του μουσείου που απεικονίζουν φυτά και ζώα. Απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου και στόχο έχει τόσο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε διαχρονικά θέματα, όπως αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού κόσμου και της σχέσης του με τον άνθρωπο, όσο και να τους φέρει σε επαφή με τη μόνιμη έκθεση του μουσείου με μία διαφορετική οπτική.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Πέμπτη, 25.05.2023 & Παρασκευή, 26.05.2023, ώρα 11:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  26820 89892, 89890

Όνομα: Μαρία Καραμπά, Γεωργία Πεταρούδα

 

Φυτά και ζώα στα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά της Νικόπολης

Η Νικόπολη της παλαιοχριστιανικής εποχής εντυπωσιάζει για τα ψηφιδωτά δάπεδα που έχουν εντοπιστεί στους ναούς της, τις λεγόμενες βασιλικές. Τα ψηφιδωτά ξεχωρίζουν για τις ποικίλες παραστάσεις από το φυτικό, ζωικό και θαλάσσιο κόσμο, ενώ δεν λείπουν τα γεωμετρικά μοτίβα και οι ανθρώπινες μορφές, όπως  ψαράδες και κυνηγοί. Η άρτια τεχνική και η θεματική ποικιλία των ψηφιδωτών παραστάσεων εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Μέσα από τη δράση το κοινό θα έρθει σε επαφή με τα ψηφιδωτά δάπεδα της βασιλικής Α ή Δομετίου και θα ενημερωθεί για την τεχνική του ψηφιδωτού, ενώ θα γνωρίσει τις πλούσιες φυτικές και ζωικές αναπαραστάσεις και τη σχέση τους με την περιοχή.

Για τους μικρούς επισκέπτες η περιήγηση θα γίνει με βιωματικό τρόπο και διάδραση (παιχνίδι στον χώρο, ζωγραφιές).

Ημερομηνία εκδήλωσης: Παρασκευή, 26.05.2023, ώρα 09:30

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  26820 89890

Όνομα: Ελπίδα Σαλταγιάννη & Συλβάνα Κατσαούνου (Αρχαιολόγοι), Εμμανουήλ Κλειδάς (Συντηρητής)

 

Κάποτε στην Αχερουσία λίμνη

Η δράση προτείνει μία βόλτα στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, το πιο φημισμένο ίσως νεκρομαντείο της, το οποίο βρίσκεται επάνω σε έναν χαμηλό βραχώδη λόφο στο σημείο που ενώνονταν τα ποτάμια Αχέροντας και Κωκυτός σχηματίζοντας την Αχερουσία λίμνη.

Μέσα από θεματική ξενάγηση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μυστικά του περίφημου νεκρομαντείου, εστιάζοντας σε  θέματα που αφορούν στις αγροτικές καλλιέργειες των κατοίκων του αλλά και στην  τοπογραφία και το οικοσύστημα γενικά της περιοχής και τη σημασία του στην αρχαιότητα.

Η δράση θα ολοκληρωθεί με βαρκάδα στο Δέλτα του ποταμού Αχέροντα, αφιλοκερδής προσφορά της Ένωση Λεμβούχων της περιοχής.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή, 28.05.2023, ώρα 11:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  26820 89892, 89890

Όνομα: Μαρία Καραμπά, Γεωργία Πεταρούδα

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου

Στο πλαίσιο της δράσης για τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 25-28 Μαΐου 2023 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου διοργανώνει την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 επίσκεψη σε μνημεία της επαρχίας Αμαρίου και συγκεκριμένα: Επίσκεψη στον τρουλαίο ναό της Παναγίας Κεράς κοντά στον οικισμό Νευς Αμάρι, που αποκαταστάθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η επίσκεψη θα περιλαμβάνει δεκάλεπτο περπάτημα μέσα στον παλιό ελαιώνα της κοιλάδας του Αμαρίου. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα και ένα κέρασμα της Ιεράς Μητρόπολις Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων, στη Μονή Ασωμάτων, θα επισκεφτούμε τον τοιχογραφημένο ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στο Μοναστηράκι, τον παλαιοανακτορικό μινωικό οικισμό του Μοναστηρακίου και θα καταλήξουμε στην παλαιοχριστιανική βασιλική Βυζαρίου.

Η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Μοναστηρακίου  θα πραγματοποιηθεί από την ανασκαφέα του χώρου κ Αθανασία Κάντα, επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων Ηρακλείου,  ενώ στους υπόλοιπους χώρους από αρχαιολόγους της ΕΦΑ Ρεθύμνου.

Η εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Λόγω όμως του περιορισμένου αριθμού θέσεων στο λεωφορείο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

 

Για κράτηση θέσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση efareth@culture.gr και στο τηλεφ. 2831023563

Ημερομηνία εκδήλωσης:

Κυριακή 28 Μαΐου

Ώρα εκδήλωσης:

9.00 πμ-15.00 μμ

Σημείο συνάντησης:

Δημοτικός Κήπος πόλεως Ρεθύμνου

 Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 

28310/23653 (Αναστασία Φιολιτάκη)

 

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΟΔΟΠΗΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης θα πραγματοποιήσει αρχαιολογικό περίπατο σε μνημεία της βυζαντινής Μαρώνειας. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 28 Μαΐου 2022 και ώρα 11:00 με αφετηρία το λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, οι συμμετέχοντες στον περίπατο θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν από αρχαιολόγο-ξεναγό σε σημαντικά μνημεία της βυζαντινής περιόδου στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 18 Μαΐου 2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 11:00

 

Σημείο συνάντησης: Λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους, Μαρώνεια

 

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  2531022411 (Άννα Αδαμαντίδου)

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, συμμετέχοντας  στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023», θα διοργανώσει δύο εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους του νομού Τρικάλων:

  1. Στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλιννας, πλησίον του οικισμού Πετρόπορος, στον οποίο εκτελούνται ανασκαφικές εργασίες στο πλαίσιο ανάδειξης του χώρου, όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνον να γνωρίσουν την αρχαία Θεσσαλική πόλη, αλλά και να παρακολουθήσουν την διαδικασία της ανασκαφής. Έμφαση θα δοθεί στην ακρόπολη της αρχαίας Πέλιννας, όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα ιδιαιτέρως καλά σωζόμενο τμήμα των αρχαίων οχυρώσεων, αλλά και την εντυπωσιακή δολίνη (Ζορ-Παπά), η οποία αποτελεί ένα ιδιαίτερο γεωλογικό σχηματισμό.
  2. Στο βυζαντινό κάστρο Τρικάλων, στην καρδιά της πόλης των Τρικάλων, οι μαθητές, σε συνεργασία και με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Τρικκαίων - «Παράρτημα Ρομά Πύργου», θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τους τρεις οχυρωματικούς περιβόλους του κάστρου. Στην ξενάγηση που θα γίνει από αρχαιολόγους της ΕΦΑ Τρικάλων, θα γνωρίζουν τη σημασία της θέσης της οχύρωσης στην ιστορία της πόλης, τις τεχνικές κατασκευής και άμυνας των τειχών σε μια φυσικά οχυρή τοποθεσία, καθώς και τις μεταβολές της χρήσης του κάστρου μέσα στους αιώνες.

 

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 25.05.2023 και 26.05.2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 09.00-13.00

 

Σημείο συνάντησης: 1. Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Πέλιννας

2. Είσοδος βυζαντινού κάστρου

 

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  2431076647 (Κωνσταντίνος Κουτσαδέλης, Ιωάννα Πάλλα, Ευαγγελία Ντάφη)

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας-Ευρυτανίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με τις εξής εκδηλώσεις:

 

1.      Διοργάνωση περίπατου και θεματικής ξενάγησης στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Λαμίας, με θέμα «Ιστορικός και αρχαιολογικός περίπατος στο Κάστρο της Λαμίας: Ο χώρος, τα κτίσματα, οι άνθρωποι, τα γεγονότα από την Επανάσταση μέχρι σήμερα». Η δράση απευθύνεται κυρίως σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, των Γυμνασίων και Λυκείων, αλλά και στο ευρύ κοινό. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η έγκαιρη τηλεφωνική δήλωση συμμετοχής των ενδιαφερόμενων (μέχρι 23-05-2023), προκειμένου να οργανωθούν ομάδες σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, στο τηλ.: 22310-47628/9, εσωτ. 226 (υπεύθυνη εκδήλωσης: Αλεξία Υφαντή). Η δράση θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Λαμίας, Πέμπτη και Παρασκευή 25 και 26 Μαΐου 2023, ώρα: 9.30-13.30.

 

2.      Διοργάνωση ενημερωτικής δράσης, το διήμερο 25-26 Μαΐου 2023, για τους μαθητές του Γυμνασίου Αγίου Κωνσταντίνου του Δήμου Καμένων Βούρλων σχετικά με τις αρχαιότητες, που έχουν εντοπισθεί στην ανωτέρω κωμόπολη και συνδέονται με τον αρχαίο Δαφνούντα, σημαντικό επίνειο των Φωκέων στο Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο. Οι μαθητές θα επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία εντός του σύγχρονου οικισμού, μεταξύ των οποίων και το Ασκληπιείο του Δαφνούντος. Η δράση υποστηρίζεται από το Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου, Δήμου Καμένων Βούρλων. Υπεύθυνος εκδήλωσης: Πέτρος Κουνούκλας, Δρ αρχαιολόγος ΕΦΑΦΕΥ.

 

3.      Διοργάνωση ενημερωτικής δράσης, το διήμερο 27-28 Μαΐου 2023, για την πρόσφατη ανακάλυψη του πρώτου μνημειώδους, θολωτού μυκηναϊκού τάφου στην Φθιώτιδα, ο οποίος εντοπίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Τιθρωνίου και επίσκεψη στον εν λόγω χώρο μέσα από μία ιδιαιτέρου φυσικού κάλους διαδρομή. Η δράση υποστηρίζεται από τον Επιμορφωτικό-Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αμφίκλειας. Υπεύθυνος εκδήλωσης: Πέτρος Κουνούκλας, Δρ αρχαιολόγος ΕΦΑΦΕΥ. Θα πραγματοποιηθεί διάλεξη το Σάββατο, 27 Μαΐου 2023, 19.00 και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο αρχαίου Τιθρωνίου, την Κυριακή, 28 Μαΐου 2023, 9.00-14.00

 

4.      Διοργάνωση ενημερωτικής δράσης για τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Εχιναίων των πρόσφατων αρχαιολογικών ευρημάτων που αφορούν στην αρχαία πόλη του Εχίνου (Αχινός Φθιώτιδας), τα οποία βρέθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (2008-2015). Θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟΝ ΑΧΙΝΟ» και οι μαθητές θα ξεναγηθούν στη βιοτεχνική εγκατάσταση παραγωγής οίνου (4ος – 6ος αι. μ.Χ.) στον Αχινό (υπεύθυνη εκδήλωσης: Φιλίτσα Τιλελή). Η δράση υποστηρίζεται από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Εχιναίων.

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

1.      Κάστρο Λαμίας: Αλεξία Υφαντή, αρχαιολόγος ΕΦΑΦΕΥ,

τηλ. 22310 47628-9, εσωτ. γρ. 226

2.      Αρχαιολογικός χώρος αρχαίου Δαφνούντος: Πέτρος Κουνούκλας,

Δρ αρχαιολόγος ΕΦΑΦΕΥ, τηλ. 22310 47628 (εσωτ. γρ. 223) & 6944391677

3.      Αρχαιολογικός χώρος αρχαίου Τιθρωνίου: Πέτρος Κουνούκλας,

Δρ αρχαιολόγος ΕΦΑΦΕΥ, τηλ. 22310 47628 (εσωτ. γρ. 223) & 6944391677

4.      Βιοτεχνική εγκατάσταση παραγωγής οίνου στον Αχινό Δήμου Στυλίδας:

Φιλίτσα Τιλελή, αρχαιολόγος ΕΦΑΦΕΥ, τηλ. 22310 47628-9, εσωτ. γρ. 221

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας

 

Στο πλαίσιο της επετειακής επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» 2023, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας συμμετέχει με τη δράση «Εργαστήρι κατασκευής αγγείων από το Νεολιθικό χωριό Ανάργυροι VIIc», που αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μια φορά κι έναν καιρό… στο χωριό μου το Νεολιθικό– Μαθαίνοντας τον τόπο μου», το οποίο σχεδιάστηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» και υλοποιείται στην Τ.Κ.Βαλτονέρων. Η δράση απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων και θα αναπτυχθεί στον αύλειο χώρο τωνεργαστηριακών χώρων της Εφ.Α.Φλώρινας στην Τ.Κ.Βαλτονέρων. Θα έχει ψυχαγωγικό χαρακτήρα για τα παιδιά, τα οποία θα διασκεδάσουν χωρίς χρονικό περιορισμό, ενώ θα υπάρξει και η δυνατότητα παρουσίασης της διαδικασίας κατασκευής των αγγείων από εικαστικό. Η δράση θα υλοποιείται από 23-26 Μαΐου.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 23-26 Μαΐου 2023

 

 

Ώρα εκδήλωσης: 9π.μ-13.00μ.μ

 

Σημείο συνάντησης: Εργαστήρια Βαλτονέρων

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:6973410484

 

(Μαγδαληνή Τσίγκα)

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής

Α. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους θα πραγματοποιήσει θεματική περιήγηση στο Μετοχιακό συγκρότημα των Νέων Φλογητών με τίτλο «Περιβάλλον, Μνημεία και Ιστορικές Αφηγήσεις. H περίπτωση του μετοχιακού συγκροτήματος των Νέων Φλογητών»

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Μαίου 2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 10.00 – 13.00

 

Σημείο συνάντησης: Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών

 

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

  Α. Πολυζούδη και Ν. Μερτζιμέκης, αρχαιολόγοι της Εφορείας Χαλκιδικής και Αγίου Όρους τηλ. γραφείου: 2310285163 κινητό: 6945712504

 

Β.«Στη σκιά των πεύκων: Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου»

Η ΕΦΑ Χαλκιδικής και Αγίου Όρους διοργανώνει την Παρασκευή 26.05.2023, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, βιωματικές δράσεις με σημείο αναφοράς το φυσικό περιβάλλον στην αυλή του Μουσείου. Κεντρικοί άξονες των δράσεων είναι η εξοικείωση των μικρών επισκεπτών μας τόσο με τη σημασία και τον ρόλο της φύσης και ιδιαίτερα των δέντρων στη μυθολογία και την αρχαιότητα, όσο και με τη δημιουργική εικαστική αξιοποίηση πρώτων υλών των δένδρων αλλά και στην παραγωγή φυτικών προϊόντων όπως η σαπωνοποιία.

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 10:00

 

Σημείο συνάντησης: Αυλή Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 

2310285163 -198 (Σταμάτης Χατζητουλούσης)

 

Γ. «Περίπατος στην Αρχαία Άκανθο»

Η ΕΦΑ Χαλκιδικής και Αγίου Όρους διοργανώνει την Πέμπτη 25/05/2023, στην Ιερισσό, περίπατο στο καλντερίμι του πρώτου λόφου του αρχαίου οικισμού. Με σκοπό να γνωρίσουν οι επισκέπτες τον αρχαιολογικό χώρο και τον πλούτο της χλωρίδας που τον περιβάλλει, ενημερωτικές πινακίδες, θα στηθούν κατά μήκος της διαδρομής.  Με μια στάση στο ελληνιστικό κτίριο,στη θέση Λαδιάβα, θα πραγματοποιηθεί σύντομη θεματική ξενάγηση για τα φυτικά κατάλοιπα, που εντοπίστηκαν στα αποθηκευτικά πιθάρια του χώρου.  Ο περίπατος θα συνεχιστεί προς  τη θέση Αρβίγλι και στο άλσος των πεύκων όπου, με θέα τον Ακάνθιο κόλπο, θα γίνει νύξη για τις εμπορικές δραστηριότητες της πόλης , δίνοντας έμφαση στον ξακουστό οίνο της και συσχετίζοντάς τον με τις σημερινές αμπελοκαλλιέργειες της περιοχής. Ημερομηνία εκδήλωσης:

Πέμπτη, 25.05.2023

 

Ώρα εκδήλωσης:

10:30

Σημείο συνάντησης: 1ο Δημοτικό σχολείο Ιερισσού.

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

2377023578, 6972834023, Ολυμπία Νασιώκα

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

 

Α. Στο πλαίσιο των «Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών» για το έτος 2023, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων διοργανώνει το Σάββατο 27/05/2023 ξενάγηση στον ναό του Σωτήρα Χριστού, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του χωριού Μεσκλά (Π.Ε. Χανίων-Δήμος Πλατανιά). Ο ναός χρονολογείται στο α΄ μισό του 13ου αι. και εντυπωσιάζει με τον πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο από ικανούς ζωγράφους, μεταξύ των οποίων είναι ο Θεόδωρος – Δανιήλ Βενέρης και ο ανιψιός του Μιχαήλ. Το χωριό Μεσκλά, βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, σε απόσταση περίπου 20χλμ. από την πόλη των Χανίων, μέσα σε λεκανοπέδιο που χωρίζει σε δυο μέρη ο ποταμός Κερίτης. Στο γραφικό χωριό ξεχωρίζει το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους μικρό φαράγγι της Σαρακήνας, με εντυπωσιακή εναλλαγή τοπίων κατά μήκος της σχετικά σύντομης και βατής διαδρομής, το οποίο και μπορούν να επισκεφθούν όσοι επιθυμούν, μετά το τέλος της ξενάγησης.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Σάββατο 27/05/2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 10.30 π.μ.

 

Σημείο συνάντησης: στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μεσκλών Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  28210-53033, Χρύσα Μπούρμπου/Γιάννης Φαντάκης

 

 

 

Β. Στο πλαίσιο των «Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών» για το έτος 2023, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων διοργανώνει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Πολυρρήνιας την Κυριακή 28-05-2023. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης με ενεργό οικισμό αμφιθεατρικά χτισμένο στα νότια του λόφου, ο οποίος κατοικείται αδιάλειπτα από τα πρώιμα ιστορικά χρόνια μέχρι και σήμερα. Σώζονται σε καλή κατάσταση οχυρώσεις των αρχαίων χρόνων, καθώς και τείχη της β’ βυζαντινής περιόδου, αρχαία λαξευτά υδραγωγεία, τάφοι και οικίες. Επίσης, ο σπηλαιώδης Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε ελληνιστική λαξευτή οικία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ πλήθος αρχαίων επιγραφών και δομικό υλικό είναι ενσωματωμένο σε κτίρια. Στον Ι. Ναό των 99 Θεοφόρων Πατέρων, διατηρείται σημαντικός αριθμός επιγραφών προερχόμενες από τα ερείπια  παρακείμενου αρχαίου ναού, πιθανώς της Αρτέμιδος.

Το τοπίο έντονα εναλλάσσεται από βορρά προς νότο, καθώς εντοπίζεται ποικιλία γεωλογικών σχηματισμών με σημαντικότερο το Σηρικαριανό (ή Τσιχλιανό φαράγγι). Όσοι επιθυμούν μπορούν να το επισκεφτούν από τη βόρεια είσοδο που βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου. (Το μονοπάτι είναι βατό, η διαδρομή γραφική, συνολικά μια ώρα περπάτημα).

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 28/05/2023

 

Ώρα εκδήλωσης: 11:00 πμ

 

Σημείο συνάντησης: Συνάντηση στην πλατεία της Πολυρρήνιας

 

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  28210-44418, Νεκτάριος Πατεράκης

 

 

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
 
Support by : ΑΘΛΟΔΡΟΜΟΣ Proudly powered by ΑΘΛΟΔΡΟΜΟΣ
Copyright © 2015. www.metinpena.gr - All Rights Reserved
Template Design by ΑΘΛΟΔΡΟΜΟΣ