Pages

Σάββατο 12 Απριλίου 2025

Πάσχα στο Μουσείο Ακρόπολης-Το Μουσείο συμμετέχει στο 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

 


Την Κυριακή των Βαΐων 13 Απριλίου 2025 και την Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου 2025, οι επισκέπτες του Μουσείου Ακρόπολης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά σύντομων συναυλιών στο προαύλιο, οι οποίες στοχεύουν στην ανάδειξη της συμβολής της λατρευτικής μουσικής στην ανάπτυξη του δυτικού πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη. Η είσοδος σε κάθε συναυλία θα είναι ελεύθερη, χωρίς προκράτηση θέσεων, με σειρά προτεραιότητας.

Πρόγραμμα
 

Κυριακή των Βαΐων, 13 Απριλίου 2025


Βασίλης Τσιτσάνης 100 χρόνια – Ο άγιος του έρωτα
Προαύλιο Μουσείου, στις 17:00


Βασισμένη σε μια ιδέα του Ανδρέα Κατσιγιάννη, η συναυλία συνδέει τους ύμνους της βυζαντινής μουσικής με τα εμβληματικά λαϊκά τραγούδια που συνέθεσε ο Βασίλης Τσιτσάνης, σε ερμηνεία της σπουδαίας Δήμητρας Γαλάνη, μπουζούκι και τραγούδι από τον Μανώλη Πάππο, και με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου και της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Κωνσταντίνου. Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της λαϊκής μουσικής, μέσα από τα έργα του περιγράφει τα πάθη των καθημερινών ανθρώπων. Ξεχωριστό ρόλο έχει η γυναίκα και ο πόνος της μάνας, την οποία συχνά αποκαλεί Παναγία. Οι μελωδίες του ακολουθούν τους ήχους της βυζαντινής μουσικής μας παράδοσης. Παράλληλοι δρόμοι, παράλληλη δράση. Από τη μια ακολουθούμε, μέσα από τους σπουδαίους ύμνους, το Θείο δράμα μέχρι την κορύφωσή του, ενώ την ίδια στιγμή τα τραγούδια του Τσιτσάνη περιγράφουν την πορεία στον έρωτα, στον πόνο, στη θυσία, στον θάνατο και τέλος στη λύτρωση. Υπάρχει ο ρόλος της Μάνας, ο θρήνος της Μάνας και παράλληλα ο θρήνος της Παναγιάς για τον Εσταυρωμένο. Οι ύμνοι της βυζαντινής μας παράδοσης για πρώτη φορά συναντιούνται με τον πυρήνα της λαϊκής μουσικής, τα τραγούδια του κορυφαίου μας δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη, από τη γέννηση του οποίου φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια.

Μεγάλη Δευτέρα, 14 Απριλίου 2025

Ω γλυκύ μου έαρ

Προαύλιο Μουσείου, στις 17:30 και στις 19:30





Το ξεχωριστό κρητικό μουσικό σύνολο Vamos Orchestra επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης, της Εβδομάδας των Παθών, ισοσταθμίζοντας την ανθρώπινη οδύνη από την τραγικότητα του θανάτου με το βλέμμα στραμμένο πάντα προς το φως της Ανάστασης. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας παρουσιάζεται ο Επιτάφιος (1958) του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένος σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, σε νέα συμφωνική επεξεργασία. Τα οκτώ ποιήματα του Ρίτσου που μελοποίησε ο Θεοδωράκης είναι εμπνευσμένα από μια φωτογραφία που δείχνει μια μάνα να θρηνεί πάνω από το άψυχο κορμί του παιδιού της στη διάρκεια των εργατικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη το 1936. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται ο κύκλος τραγουδιών του Θεοδωράκη Μαουτχάουζεν (1965), σε κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο οποίο περιγράφεται ο έρωτας δύο κρατουμένων στο ομώνυμο στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου ο ποιητής φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ το τρίτο μέρος, με τίτλο «Αι γενεαί πάσαι», είναι αφιερωμένο σε ένα απόσπασμα από τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, που αποδίδεται σε ενορχήστρωση του Θανάση Παπαθανασίου, με την ορχηστρική μουσική να συμπλέκεται με την Ορθόδοξη ψαλτική σε μια καινοτόμο προσέγγιση στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πάσχα στην Παιδική Γωνιά




Tη Μεγάλη Δευτέρα 14/4 και τη Μεγάλη Τρίτη 15/411:00 π.μ. με 2:00 μ.μ., το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει το Πάσχα με τους μικρούς του φίλους. Η Παιδική Γωνιά γεμίζει χρώματα και φαντασία! Κοκοράκια, λαγοί και αυγά, εκθέματα του Μουσείου Ακρόπολης, εμπνέουν τους μικρούς καλλιτέχνες ηλικίας 3 έως 10 χρονών, να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα για να στολίσουν το σπίτι τους, τις λαμπάδες τους ή να τα δωρίσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Παράλληλα αποκαλύπτουν ιστορίες που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και προ(σ)καλούν τους συμμετέχοντες σε ένα παιχνίδι αναζήτησης στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Για τη συμμετοχή σας στη συγκεκριμένη δράση στην Παιδική Γωνιά, στο δεύτερο όροφο του Μουσείου, απαιτείται η προμήθεια εισιτηρίου ημέρας που σας επιτρέπει να περιηγηθείτε και στη μόνιμη έκθεση. Δεν απαιτείται ηλεκτρονική κράτηση θέσης.


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Χρονοταξιδιώτες:
σε ένα αρχαίο σπίτι κάτω από την Ακρόπολη


Μια αρχαία οικογένεια είχε συνδέσει όλη τη ζωή της με ένα όμορφο σπίτι σε αυτή τη γειτονιά, δίπλα στην περίφημη Ακρόπολη. Εκεί έζησαν όμορφες, χαρούμενες αλλά και δυσάρεστες στιγμές. Οι αναμνήσεις πολλές! Αλλά ο χρόνος τα έσβησε όλα. Πολλά πολλά χρόνια μετά, οι αρχαιολόγοι που έκαναν τις ανασκαφές εδώ, έφεραν ξανά στο φως ό,τι είχε απομείνει από αυτό και το ονόμασαν οικία Γ. Θα μπορούσαμε άραγε να ξαναζήσουμε μαζί με αυτή τη φανταστική οικογένεια κάποιες στιγμές του παρελθόντος; Ένα εικονικό ταξίδι στον χωροχρόνο φέρνει τα παιδιά και τους κηδεμόνες τους στην αρχαιολογική ανασκαφή κάτω από το Μουσείο. Οι συμμετέχοντες με βοηθό τη φαντασία και την παρατηρητικότητα τους, καλούνται, με την καθοδήγηση του αρχαιολόγου, να αναζητήσουν και να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για να βοηθήσουν την οικογένεια από το παρελθόν να ξαναβρεί τα αγαπημένα της δωμάτια και αντικείμενα. Μόλις η αναζήτηση ολοκληρωθεί τότε αρχίζει το παιχνίδι στο εκπαιδευτικό κέντρο του Μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου